c S

Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta

21.07.2020 12:20 Ljubljana, 21. julija (STA) - Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes pojasnil, da bo mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede. Tako pričakuje, da bo aplikacija na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta.

Koritnik je na današnji novinarski konferenci ponovno poudaril, da bo uporaba aplikacije prostovoljna, da ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

"Aplikacija vas bo zgolj opozorila, če ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom, ki je okužen," je izpostavil. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi bosta telefonu sporočili le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne bosta pa razkrili imena ali lokacije srečanja.

Tako bo identiteta uporabnikov ves čas ostala skrita, omenjene informacije pa se bodo izbrisale po 14 dneh, je zagotovil.

Če bo uporabnik aplikacije ugotovil, da je okužen, se bo sam odločil, ali bo to vnesel v aplikacijo ali ne. Če bo vnesel, bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil njegovo unikatno kodo, preostalim uporabnikom pa bo sporočeno, da so bili v stiku z okuženo osebo.

Koritnik je danes tudi pozval k uporabi aplikacije v čim večjem številu. "S tem boste zaščitili sebe in vaše najbližje, olajšali delo epidemiologom in tako omogočili, da se bo država lažje, z manj ukrepi, soočala z virusom," je povedal in dodal, da smo lahko v boju proti novemu koronavirusu uspešni le skupaj.

Sicer pa je opozoril, da uporaba aplikacije ne pomeni, da je uporabnik s tem avtomatsko varen pred novim koronavirusom in da zato ni treba upoštevati navodil NIJZ.

Prilagoditev aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App, bo opravilo podjetje RSteam.