c S

Višji sodniki potrdili krivdo sodnika Omerzuja

21.07.2020 14:08 Maribor, 21. julija (STA) - Mariborsko višje sodišče je pravnomočno potrdilo obsodilno sodbo zoper predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja zaradi zalezovanja, mu je pa za mesec dni skrajšalo pogojno zaporno kazen. Okrajno sodišče ga je sicer lani obsodilo na pol leta pogojnega zapora z dvoletno preizkusno dobo.

Mariborski višji sodniki so tako pritrdili okrajni sodnici Karmen Krajnc, da je Omerzu kriv, ker je zalezoval svojo nekdanjo ljubimko ter jo s tem prestrašil. Oškodovanki se po pisanju medijev dve leti ne sme približati na manj kot sto metrov, če jo bo klical, ji pisal ali kako drugače poskušal z njo navezati stik, bo moral v zapor za pet mesecev.

Sodni svet je sicer že marca odločil, da mora Omerzu zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri opravljanju funkcije predsednika delovnega sodišča po skoraj treh desetletjih septembra zapustiti svoj položaj. Kot pišejo mediji, so člani sodnega sveta podvomili o njegovi nepristranskosti pri zaposlitvi strojepiske.

Omerzu se namerava septembra upokojiti, še pred tem pa je naročil objavo razpisa za delovno mesto direktorja sodišča. Po navedbah Dnevnika in Večera naj bi se za to odločil le za to, da bi se maščeval sedanji direktorici Darji Žavcer Roetlisberger, ki ji mandat poteče 15. decembra. Slednja je namreč na sojenju nastopila kot priča in predložila pisne dokaze o tem, da je bil Omerzu tisti, ki je naročil razpis in izbral strojepisko, kar je sodnik dotlej ves čas zanikal.

Izbrana strojepiska je bila sicer hči nekdanje najtesnejše prijateljice oškodovanke, ki je slednjo po prijavi Omerzuja policiji poskušala prepričati, da odstopi od pregona.

Ker se predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču ne zdi primerno, da Omerzu tik upokojitvijo razpisuje delovno mesto direktorja sodišča, je svoje mnenje o tem pred nekaj dnevi Omerzuju izrazil pisno in mu predlagal, naj razpis prekliče.