c S

Zavod za gradbeništvo zanika nezakonito izdajanje tehničnih soglasij

16.07.2020 15:08 Ljubljana, 16. julija (STA) - Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) se je danes odzval na sredino novinarsko konferenco več nevladnih organizacij, ki so mu očitale nezakonito izdajanje Slovenskih tehničnih soglasij (STS). Očitke so v zavodu označili za "lažne in zavajajoče" in zatrdili, da se STS izdajajo v skladu z zakonodajo.

Slovenija na področju ravnanja z odpadki ni samozadostna, saj velik del odpadkov izvažamo v tujino. To ni zgolj neekonomično, temveč tudi okoljsko sporno in neetično, so poudarili v ZAG. "Takšni praksi smo v Sloveniji priča že vrsto let in to kljub temu, da smo se kot država v številnih dokumentih zavezali h krožnemu gospodarstvu. Eden izmed osnovnih ciljev krožnega gospodarstva je ravno predelava odpadkov v nove materiale, ki jih lahko ponovno uporabimo, predvsem v gradbeništvu," so izpostavili.

Ravno s tem namenom ZAG izdaja STS. V STS je opisano, kako naj se posamezen odpadek reciklira v gradbeni proizvod, ki bo imel primerne tehnične lastnosti, ki bo trajen in ne bo obremenjeval okolja. "STS se nikakor ne izdajajo nezakonito, kakor trdijo določeni posamezniki, temveč v skladu s slovensko zakonodajo, konkretneje na podlagi 9. člena zakona o gradbenih proizvodih in pooblastila ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo," so navedli.

Ob tem so stopili v bran načrtovanim spremembam uredbe o odpadkih. Te so po njihovem potrebne, da bi v prihodnje krožno gospodarstvo v Sloveniji lahko v polnosti zaživelo, hkrati pa predlog ministrstva za okolje in prostor ohranja vse obstoječe varovalne mehanizme, zatrjujejo.

Predlog prinaša bolj jasna pravila za predelavo tistih odpadkov, za katere doslej še ni meril za prenehanje pravnega statusa odpadka na ravni EU ali Slovenije. Za vse tovrstne odpadke bi v primeru sprejema predloga uredbe veljal princip presoje za vsak primer posebej.

Na ZAG so poudarili, da bo tako presojo lahko opravila zgolj neodvisna stroka in nikakor ne posamezno podjetje, ki želi predelovati odpadke. Dodali so še, da je STS samo eden od dokumentov, potrebnih za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. "Zato menimo, da predlog nove uredbe ohranja visoko raven varovanja okolja, ki se v primerjavi z obstoječo ureditvijo gotovo ne znižuje, hkrati pa omogoča, da bo več nenevarnih odpadkov predelanih v Sloveniji in ne izvoženih v tujino," so navedli.

Društvo Eko krog, Šaleško Eko gibanje ter Ljudska iniciativa Moravče so v sredo opozorili na predlagane spremembe uredbe o odpadkih, ki se nanašajo na prenehanje statusa odpadka. Poudarili so, da se v primeru sprejetja sprememb vsebnosti nevarnih snovi v gradbenih materialih iz odpadkov ne bodo merile v vhodnih materialih in produktih, pač pa samo v izlužkih, in še to zgolj v tla, ne pa tudi v vode.

Opozorili so tudi, da zakon o gradbenih proizvodih določa zahteve za gradbene proizvode, za katere še ni harmoniziranih evropskih tehničnih zahtev. Z omejitvijo na zgolj nekatere gradbene proizvode se v takih primerih lahko podeli slovensko tehnično soglasje, so trenutno stanje opisali okoljevarstveniki. "Čeprav med njimi ni področja agregatov, je Zavod za gradbeništvo Slovenije zanje v preteklih letih nezakonito izdal 29 soglasij," so poudarili.