c S

Pripravljeno besedilo zakona o sodiščih za četrtkovo sejo DZ

15.07.2020 12:50 Ljubljana, 15. julija (STA) - Odbor DZ za pravosodje je danes sprejel besedilo predloga sprememb zakona o sodiščih. V parlamentarni postopek ga je po nujnem postopku vložila vlada, med drugim pa predvideva delovanje sodišč v primeru izrednega dogodka in ureja poslovanje sodišč v poletnem času. Predlog zakonskih spremembah bodo poslanci obravnavali na izredni seji DZ v četrtek.

Kot je uvodoma pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej, predlagane spremembe predsedniku vrhovnega sodišča v primeru izrednega dogodka dajejo ustrezno pravno podlago za uporabo različnih vzvodov glede obsega omejevanja delovanja sodišč, ki so v tistem trenutku najbolj primerni, da se zagotovi čimbolj nemoteno in redno izvajanje sodne oblasti.

Saša Bricelj Podgornik iz zakonodajno-pravne službe je ob tem opozorila, da bi bilo treba predvideti časovno opredelitev trajanja posebnih ukrepov na zakonski ravni. V koaliciji so temu sledili in predlagali dopolnilo, da mora predsednik vrhovnega sodišča upravičenost ukrepov mesečno preverjati, je pojasnil poslanec SDS Dejan Kaloh. Člani odbora so to dopolnilo tudi podprli.

Vladni predlog zakona ob tem predvideva še spremembo delovanja sodišč v poletnem času, v katerem skuša omogočiti čimbolj redno izvajanje sodne oblasti. Sodišča bi v obdobju od 15. julija do 15. avgusta odločala o nujnih zadevah, v katerih bi tekli procesni roki, prav tako bi potekalo vročanje. Glede nenujnih zadev procesni roki ne bi tekli. Sodišče bi lahko razpisalo narok v nenujnih zadevah le, če bi se s tem strinjali obe stranki, je pojasnil Ratej.

Ker bodo sodišča v tem času času delovala v večjem obsegu, predlagajo tudi spremembo terminologije, torej ne bi več govorili o sodnih počitnicah, ampak poletnem poslovanju sodišč.

Tako državni svetnik Bojan Kekec kot opozicijski poslanki Bojana Muršič (SD) in Tina Heferle (LMŠ) so ob tem izpostavili opozorila Odvetniške zbornice Slovenije, ki da ni bila vključena v pripravo sprememb, ki trajno posegajo v delovanje sodišč v poletnem času. Muršičeva je izpostavila predvsem težave manjših odvetniških pisarn, ki bodo lahko imele težave pri organizaciji dela in sledenju vseh rokov. Heferletova pa je bila kritična do sprejemanja zakonov po nujnih postopkih, ki da se vedno znova uporablja, tudi ko ti ni upravičeno.

Kot je pojasnil državni sekretar Ratej, je vlada nujni postopek predlagala zaradi hitro spreminjajoče se epidemiološke situacije. Glede očitkov, da strokovna javnost ni bila vključena v nastajanje sprememb, pa je spomnil na srečanje pravosodnih deležnikov 13. maja, na katerem je bil tudi predsednik odvetniške zbornice in na katerem so sprejeli stališče, da trenutne rešitve v zakonodaji niso zadostne za zagotovitev večje prožnosti pri organizaciji dela sodstva v primeru izrednih dogodkov. "Zato smo pripravili predlog sprememb v sodelovanju s sodstvom in o tem tudi obvestili odvetniško zbornico," je dodal.

Odbor DZ je besedilo predlaganih zakonskih sprememb danes sprejel, poslanci pa ga bodo obravnavali na četrtkovi izredni seji. Ta je bila prvotno sklicana za drugo obravnavo novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah.