c S

Podjetjem, povezanim z davčnimi oazami, bi morali po mnenju komisije odreči pomoč ob epidemiji

14.07.2020 19:50 Podjetja, ki so povezana z davčnimi oazami, denimo Panamo ali Kajmanskimi otoki, po besedah evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager ne bi smela biti med prejemniki finančne pomoči držav ob epidemiji novega koronavirusa. Sicer bi šlo za zlorabo tako nacionalnih proračunov kot proračuna EU, je opozorila.

"Soočamo se s povsem novimi razmerami, ko se za podjetja v okviru ukrepov za obvladovanje izbruha koronavirusa namenjajo izredno velike vsote državne pomoči. Pri tem je še posebej nesprejemljivo, če se podjetja, ki prejemajo javno podporo, poslužujejo praks izogibanja davkom, ki vključujejo davčne oaze. To bi pomenilo zlorabo nacionalnih proračunov in proračuna EU v škodo davkoplačevalcev, pa tudi sistemov socialne varnosti. Skupaj z državami članicami želimo poskrbeti, da do tega zagotovo ne bo prišlo," je dejala Vestagerjeva.

Evropska komisija je zato danes državam članicam priporočila, naj podjetjem, ki so povezana z državami in jurisdikcijami, ki niso pripravljene sodelovati v davčne namene, ne dodeljujejo finančne podpore. Omejitve bi morale veljati tudi za podjetja, ki so bila obsojena za huda kazniva dejanja s področja finančnega kriminala, vključno s finančnimi goljufijami, korupcijo ter neplačevanjem davkov in socialnih prispevkov, so sporočili iz Bruslja.

"Posledice krize občutimo vsi in vsakdo mora prispevati svoj pravični delež davkov, da bomo lahko podprli skupna prizadevanja za okrevanje, ne pa jih spodkopavali," pa je dodal komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kot je dodal, tisti, ki se namerno izogibajo davčnim pravilom ali se ukvarjajo s kriminalno dejavnostjo, ne bi smeli imeti koristi od sistemov, ki jih poskušajo ogoljufati.

Bruselj, 14. julija (STA)