c S

Državni zbor danes o vmesnem poročilu preiskovalne komisije o otroški kardiologiji

10.07.2020 08:08 Ljubljana, 10. julija (STA) - Državni zbor bo danes obravnaval vmesno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri programu otroške kardiologije v UKC Ljubljana. Komisija izpostavlja odgovornost nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, nekdanje državne sekretarke Ane Medved in nekdanjega prvega moža UKC Simona Vrhunca.

Preiskovalna komisija v vmesnem poročilu nekdanji zdravstveni ministrici Kolar Celarčevi in državni sekretarki v času njenega ministrovanja Medvedovi kot tedanjima pristojnima nosilkama javnih funkcij očita objektivno politično odgovornost. Za Vrhunca kot tedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poročilo naznanja sume kaznivih dejanj.

V zvezi s Kolar Celarčevo poročilo navaja, da je ta s poseganjem v kadrovsko politiko UKC povzročila škodo tako naši največji bolnišnici kot tudi Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB) in državnemu proračunu. S predlogi za ustanovitev NIOSB in pozneje z (ne)izpeljavo tega projekta je po ugotovitvah komisije proračun oškodovala za okoli 500.000 evrov.

V primeru Medvedove komisija opozarja, da je ta s tem, ko je po navodilih ministrice ali mimo njih, ne da bi ji nasprotovala, prav tako vplivala na kadrovsko politiko UKC ter s tem povzročila škodo UKC, NIOSB in državnemu proračunu. Medvedova je po navedbah komisije vodilnim predlagala imena strokovnih oseb oziroma zdravnikov, s katerimi naj se sklene ali prekine delovno razmerje.

Vrhunec pa je po mnenju komisije s podpisom avtorske pogodbe, ki sta jo sklenila UKC in izraelski kirurg David Mishaly, zlorabil uradni položaj ali uradne pravice ter omogočil nezakonito ali nenamensko porabo javnih sredstev, zaradi katere je nastala premoženjska škoda. Sicer bo DZ o 150 strani dolgem poročilu, ki ga je komisija sprejela 24. marca letos, glasoval ob koncu današnjega zasedanja.