c S
Francija in delno Češka znova na zelenem seznamu varnih držav 07.07.2020 07:39 Ljubljana, 06. julija (STA) - Vlada je na zeleni seznam epidemiološko varnih držav znova uvrstila Francijo in Češko z izjemo moravsko-šlezijske regije. Odločitev, ki jo je vlada sprejela na današnji dopisni seji, bo začela veljati v torek. Francija in Češka sta bili skupaj s Hrvaško na t. i. rumeni seznam uvrščeni v soboto.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je vlada odločitev sprejela po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

V skladu z odločitvijo vlade pa na rumenem seznamu ostaja moravsko-šlezijska regija na vzhodu Češke.

Iz držav ali upravnih enot držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma schengenskega območja.

Če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, kjer so bivali, oziroma če predložijo originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah ali pa uradni seznam posadke v primeru najema plovila, jim ni treba v karanteno. Če tega ne predložijo, se šteje, kot da prihajajo iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19.

Za druge osebe je ob vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo med katerokoli izjemo v 10. členu vladnega odloka o ukrepih na mejah za preprečitev širjenja covida-19.