c S

Počivalšek nadaljuje delo na čelu gospodarskega ministrstva, v politiki različni odzivi na odstop Hojsa

01.07.2020 22:22 Ljubljana, 01. julija (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po hišnih preiskavah ne namerava odstopiti, prav tako ima polno podporo premierja Janeza Janše za nadaljnje delo. Med poslanci poleg preiskav suma kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev odmeva tudi odstop notranjega ministra Aleša Hojsa, ki ga nekateri obžalujejo, drugi pa ocenjujejo kot korektnega.

V torek je po Sloveniji potekalo več hišnih preiskav glede nabav medicinske opreme med epidemijo novega koronavirusa. Med drugim so se preiskovalci mudili pri Počivalšku doma in v prostorih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Počivalška, ki je bil za čas preiskave pridržan, so odpeljali še na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), od koder so ga spustili v poznih večernih urah.

Preiskava ministra ni presenetila, saj da je bila posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij, ki so se pojavljaje v javnosti.

"Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kjerkoli in kadarkoli," je dejal.

Spomnil je, da je bil cilj vlade zagotoviti dovolj opreme, ki smo jo v Sloveniji v času epidemije nujno potrebovali. Navkljub težkim in izrednim razmeram so po njegovih besedah delovali zakonito in transparentno. Verjame, da bodo to potrdili tudi preiskovalni organi.

Kot so danes sporočili s policije, so preiskovalci NPU v torkovi preiskavi na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, preiskali več stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, v katerih so zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo. Zbrane dokaze bodo preiskovalci v nadaljevanju predkazenskega postopka, ki še ni zaključen, preverili in ovrednotili. Preiskavo je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.

Navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav je za portal 24ur zavrnil tudi direktor NPU Igor Lamberger. Kriminalisti so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti ter da so pri tem nepristranski, je dejal. "Tudi dejstvo, da je policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je garant za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop," je povedal Lamberger.

Torkove hišne preiskave, ob katerih je odstopil minister Hojs, so odmevale tudi med poslanci. Poslanec SDS Branko Grims je kot velik problem navedel "policijo, ki se prilagaja dnevni politiki", kar po njegovih besedah sicer ne velja za vse tiste, "ki hrbet nastavljajo za varnost državljank in državljanov vsak dan". Kot nedopustno je označil tudi, da so o neki preiskavi še pred njeno izvedbo obveščeni mediji.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je poudaril, da morajo v pravni državi odločiti sodišča in ne ulica ali politika. "Nikakor ne pristajamo na izvensodne politične procese. Ti pa se dogajajo," je rekel. Delo policije je ocenil kot učinkovito, pozval pa je k dokončanju sodnih postopkov. Poudaril je še, da sta policija in NPU tokrat dokazala, "da se da delati hitro in učinkovito". Na vprašanje, ali v NSi delijo mnenje SDS o konspirativnosti policije, pa je odgovoril, da se s tem ne ukvarjajo.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je ob tem zagotovil, da koalicija deluje normalno. Pojasnil je, da Hojsa pred nastopom ministrskega položaja ni poznal, njegovo ministrsko delo pa je ocenjeval kot "delo zelo marljivega, prizadevnega človeka". "To, kar je pa zdaj storil, je pa za slovenske politične razmere nenavadno. On je pač ocenil, da svojega poslanstva kot minister ne more opravljati naprej, in je odstopil in to je tisto, kar je najbolj korektno," je ocenil Polnar.

V opozicijskih vrstah pa so nekateri prepričani, da bi moral odstopiti tudi gospodarski minister.

Kot je poudaril Robert Pavšič (LMŠ), bi moral odstopiti sicer že takoj po interpelaciji, saj mu je bila takrat nedvoumno dokazana politična odgovornost, in ne čakati na to, da bodo svoje opravili preiskovalni in sodni organi. Na vprašanje glede možnosti konstruktivne nezaupnice kot mosta do predčasnih volitev je poudaril, da je opozicija strnjena, da pa je za nezaupnico potrebnih 46 glasov.

S Hojsovimi očitki o politični policiji se prav tako ne strinjajo v SD. "Socialni demokrati zaupamo preiskovalnim organom, da bodo ti korektno opravili svoje delo, kljub temu, da jih želi del politike zaradi svojih partikularnih interesov diskreditirati in na njih obesiti svoje politične travme," so pojasnili v poslanski skupini SD.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je med drugim spomnil, da so bili pod prejšnjo vlado standardi visoki. Kdaj naj bi funkcionar odstopil, je, tako Vatovec, stvar politične zrelosti. A dodaja, da je imel Počivalšek že v prejšnjih mandatih "marsikdaj kakšne prste v marmeladi". "V trenutku, ko je toliko puščic usmerjenih proti ministru Počivalšku, bi moral sam odločiti, da je temu dovolj," je dejal in ocenil, da je to edino pravilno, če izgubiš moralno avtoriteto in legitimnost.

Tudi po mnenju poslanca Franca Kramarja (SAB) policija ni politično opredeljena, ampak izvaja svoje naloge v skladu z zakonodajo. "Postopki, ki so bili izpeljani, so bili korektni, mislim, da ni nihče bil prizadet ob tem, ampak so to pač postopki, ki jih izvaja policija ob vsakih takih indicih, da je šlo za kaznivo dejanje. Ponosen sem na slovensko policijo," je dejal.

Dušan Šiško (SNS) pa je opozoril, da se za Hojsovim odstopom lahko skriva še kaj drugega, morda kaka večja zadeva. Pri tem je omenil tudi vloženo interpelacijo zoper Hojsa in dejal, da je morda raje odstopil pred njeno obravnavo. Na vprašanje, ali lahko še zaupamo policiji, je odgovoril, da bi ji morali zaupati. "Menim, da si moramo enkrat naliti čistega vina in nehati metati polena pod noge," je še dodal.

V Počivalškovi SMC so bili z odzivi skopi, v bran ministru se je dopoldne postavil njegov kolega minister za javno upravo Boštjan Koritnik iz kvote SMC.