c S

Vlada z novimi ukrepi za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom

29.06.2020 19:19 Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom tako v Sloveniji kot v regiji je vlada omejila zbiranje s 500 na 50 ljudi. Ob tem je napovedala poostren nadzor nad karantenami, razmišlja pa tudi o umiku Hrvaške s seznama varnih držav. Znanih je tudi nekaj več podrobnosti o mobilni aplikaciji za opozarjanje na stike z okuženimi s koronavirusom.

Vlada je v nedeljo potrdila predlog četrtega protikoronskega zakona, v katerem je predvidela tudi zagon aplikacije za pametne telefone, s pomočjo katere bi njene uporabnike anonimno opozarjala, da so bili v stiku z nekom, ki je okužen z novim koronavirusom.

Slovenska aplikacija za opozarjanje na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom bo najverjetneje narejena po vzoru italijanske ali nemške. Delovala bi na prostovoljni bazi, ne bo omogočala sledenja lokaciji, starejši podatki o stikih med telefoni pa se bodo avtomatsko brisali. Pripravljati jo bodo začeli, ko bo DZ prižgal zeleno luč rešitvi, sta danes napovedala državna sekretarja na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem poudarila, da mora biti aplikacija prostovoljna, pravne podlage pa izrecno opredeljene. Te aplikacije nedvomno pomenijo obdelavo osebnih podatkov in navedbe, da sploh ne bi posegala v osebne podatke posameznikov, so zavajajoče, je še opozorila.

Poleg tega vladni predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo podaljšuje do 31. julija. Ob tem določa, da lahko vlada ukrep pred njegovim iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra. Ureja tudi nadomestilo plače za delavce, ki jim je bila odrejena karantena.

Ob poslabšanju epidemiološke situacije je vlada na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi. Izjeme so prireditve z dovoljenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Ta izjema ne velja za shode, naj bodo organizirani ali ne.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez fizične distance. V odgovorih na vprašanja o druženjih je bil sicer zadržan, dejal pa je, da "analiza starosti okuženih jasno pove, kje so se družili. Mladi so se družili na zasebnih zabavah, na katerih so bili udeleženi tudi nekateri gostje iz tujine".

O tem, kaj omejitev pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin. "Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin," je ob tem dejal.

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Ta je absolutno nezadostna," je ocenil. Zdravstvenim inšpektorjem bo pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena, in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi, pomagala tudi policija v okviru svojih pristojnosti.

Tako se sedaj po Kacinovem mnenju ne more zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, ko ne bi imel podpore policije. Za tako podporo policije inšpektorjem dodatna zakonska podlaga ni potrebna.

Po podatkih ministrstva za zdravje je v karanteni trenutno 6380 oseb, od začetka junija pa je ministrstvo odredilo 7190 karanten.

Kacin je danes komentiral še čakalne vrste, ki so v zadnjem času nastale pri testiranjih. "Zagotovljeno je bilo, da bodo poskušali delo organizirat na tak način, da zastojev ne bo. Tudi to je razlog, da moramo preprečit širjenje okužb," je pojasnil.

V nedeljo so ob 300 testiranjih v Sloveniji odkrili štiri nove okužbe z novim koronavirusom, eno v Ljubljani in tri v Občini Ravne na Koroškem, doslej so tako v Sloveniji skupaj našteli 1585 okužb. V bolnišnici je bilo osem oseb s covidom-19, med njimi nihče na intenzivni negi.

Po uradnih podatkih je bilo junija v Sloveniji zabeleženih 44 vnosov okužb iz tujine - od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Slovenska vlada ob slabšanju epidemiološke situacije na Hrvaškem napoveduje tudi možnost uvrstitve te države na rumeni seznam. To po Kacinovih besedah pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Slednjim glede tega, da se zglasijo pri zdravniku, če opazijo katerega od simptomov covida-19 ob vrnitvi v Slovenijo. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje. Pri tem je Kacin posebej izpostavil zabave v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi.

Za Slovenijo bi bilo po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović idealno, da Hrvaška omeji določene aktivnosti in sama uredi razmere. Izpostavila je, da bi morali na Hrvaškem omejiti združevanje večjih skupin ljudi, zlasti denimo v nočnih klubih, kjer so ljudi v zaprtih prostorih tesno skupaj.

Ljubljana, 29. junija (STA)
Foto: STA