c S

Neizvolitev Terška za del opozicije pokazatelj trdnosti koalicije; v tej različni odzivi

16.06.2020 18:56 Ljubljana, 16. junija (STA) - V opozicijskih strankah so po neizvolitvi Andraža Terška za ustavnega sodnika spomnili, da so mu poslanske skupine javno obljubljale dovolj glasov. Kot ugotavljajo, je tajno glasovanje pokazalo na trdnost koalicije, saj SDS Teršku nasprotuje. Poslanci SMC so ga po navedbah vodje Janje Sluga v skladu z napovedjo podprli in so nad izidom razočarani.

Sluga je v izjavi v DZ spomnila na jasno sporočilo SMC, da Terška podpirajo. "Glasovanje je tajno. Vsi bi lahko glasovali drugače, a nismo. Dogovorili smo se, da ga podpremo," je dejala.

Povedala je še, da so bila na zadnjem vrhu koalicije "precej glasna" opozorila predsednika vlade Janeza Janše o tem, kako bi bilo treba glasovati. "A to v ničemer ne spremeni dejstva, da smo se v poslanski skupini SMC odločili, da kandidata podpremo," je zagotovila Sluga. Na vprašanja novinarjev o pritiskih predsednika vlade je dodala, da so pritiske doživljali z vseh strani. "Ne samo na Brdu, tudi sicer. Naša odločitev je bila jasna in je nismo spremenili. Kdo pa jo je spremenil, verjamem, da boste prešteli," je še dodala.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi spomnil, da so poslanci DeSUS v skladu z napovedjo glasovali po svoji vesti. Zaradi tajnega glasovanja njihove odločitve ne pozna in tudi ne more reči, ali so oni oddali neveljavne glasovnice. Tudi svojega glasu Jurša ni želel razkriti.

Na vprašanje, ali je nanje vplival Janša, pa Jurša ni konkretno odgovoril. Če bi bil sam predsednik največje koalicijske stranke, bi v zvezi s tem verjetno kaj povedal, je dejal. Po njegovih besedah bi vsak v tej vlogi povedal po svoje. Je pa Jurša zatrdil, da je koalicija ves čas trdna, saj če že po treh mesecih ne bi bila, bi čez kakšno leto razpadla.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović ugotavlja, da je včasih v DZ javno dana beseda nekaj veljala, od danes naprej ni več tako: "Danes vidimo, kakšen je ta novi krasni svet, ki nam ga slika ta koalicija."

Golubović je spomnil, da so v LMŠ že ob predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedali podporo Teršku. "Dali smo 14 glasov. Verjamem, da so tudi vsi tisti iz opozicije, ki so dali besedo, to besedo držali. Na žalost smo dobili samo 42 glasov, morali bi jih imeti 45, osem glasovnic je bilo neveljavnih. Kdor je dal neveljavne glasovnice, kdor ni znal odločiti, ali je Andraž Teršek človek, ki zagovarja, da je revščina neustavna, primeren kandidat za ustavnega sodnika, ta mogoče ni primeren, da sedi v DZ," je dejal.

Izid današnjega glasovanja po oceni Golubovića pomeni tudi sporočilo morebitnim bodočim kandidatom za ustavnega sodnika, da dana beseda te koalicije ne velja.

Podobno meni vodja poslancev SD Matjaž Han, ki zagotavlja, da je Teršek prejel vseh njihovih 12 poslanskih glasov. Če bi vse poslanske skupine glasovale tako, kot so napovedale pri Pahorju, bi bil izvoljen, je v izjavi spomnil Han. Po njegovem mnenju je današnje tajno glasovanje pokazalo, da je koalicija zelo trdna.

Razočaran je, ker danes po njegovem mnenju niso glasovali o človeku, argumentih, znanju in izkušnjah. Po Hanovih ocenah bodo verjetno za ustavne sodnike zdaj težje dobili kandidate, saj se bodo častni ljudje težko prijavili, če bodo v javnosti slišali, da imajo podporo, na tajnem glasovanju pa ne bodo dobili glasov.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da je bilo v zadnjem času veliko javnih pritiskov, predvsem "desnih medijev in očitno SDS". "Ne bom rekel, da sem presenečen. Očitno je Janša s svojimi pritiski uspel in pokazal, da v tej koaliciji njegova beseda velja kot prva in zadnja. Glasovanje je dokaz tega," ugotavlja Vatovec. Rezultat tako po njegovem mnenju ni Pahorjeva krivda.

"Slišali smo veliko obljub poslanskih skupin in načeloma bi moral Teršek prejeti več kot 50 glasov. V igri je dvoličnost, ki smo se je v zadnjih mesecih precej nagledali," je dejal Vatovec. So pa po njegovem mnenju danes izgubili enkratno priložnost, da bi na ustavnem sodišču videli sodnika, ki bi se boril za najranljivejše v naši družbi.

V poslanski skupini SAB so po trditvah poslanca Andreja Rajha v skladu z napovedjo podprli Terška. Je pa žalosten, da poslanske skupine niso glasovale tako, kot so najavile. Po njegovem mnenju je bilo ustavno sodišče zdaj nekako uravnoteženo. "V katero smer se bo nagnilo v prihodnje, ne vem, obstajajo pa neki indici, da se lahko nagne tudi na desno stran. V luči gospodarske krize lahko to pomeni krepitev teženj po privatizaciji zdravstva, šolstva in jaz sem zaradi tega zaskrbljen," je povedal Rajh.

Glede špekulacij, kdo bi lahko bil tisti, ki je glasoval proti Teršku, ter da bi to lahko bili ravno poslanci SAB, je Rajh dejal, da sam nima nobenega razloga, da ne bi verjel poslanskim kolegom.

Podporo Teršku so napovedali tudi v SNS. SDS mu je javno nasprotovala, pa tudi na podporo NSi ni mogel računati.

Njegovo imenovanje je od 88 prisotnih podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Osem glasovnic je bilo neveljavnih. Za izvolitev za ustavnega sodnika bi potreboval 46 glasov.

Teršek se sicer ne počuti kot žrtev političnih igric. Žrtve so po njegovem mnenju ljudje, ki živijo na socialnem robu.

Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh.