c S

Dovoljen mednarodni cestni in železniški potniški promet

13.06.2020 07:44 Od polnoči je v Sloveniji znova dovoljen tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet (Odlok o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju RS), ki je v okviru ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa skupaj z notranjim potniškim prometom obstal 16. marca. Pri prevozih je treba upoštevati priporočila NIJZ za preprečevanje okužb s koronavirusom.

Z današnjo uveljavitvijo odloka o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu, je spet dovoljeno izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, tranzitnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov v mednarodnem cestnem prometu z izmeničnimi vožnjami ter javnega železniškega prevoza potnikov v mednarodnem prometu.

Vse oblike prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem cestnem in železniškem prometu in prevoz oseb z žičniškimi napravami je treba izvajati v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužb s koronavirusom.

Tako notranji kot mednarodni cestni in železniški potniški promet sta bila zaradi epidemije ustavljena 16. marca. Vlada je z 11. majem že sprostila notranji javni cestni in železniški potniški promet, z današnjim dnem pa še mednarodnega.

Medtem je od 12. maja že dovoljen tudi mednarodni letalski potniški promet, ki je bil prepovedan od 17. marca. Lete na ljubljansko letališče sta doslej ponovno vzpostavila prevoznika Air Serbia in Montenegro Airlines, v ponedeljek bo začela leteti tudi nemška Lufthansa.

Ljubljana, 13. junija (STA)
Foto: STA