c S

Od danes ponovno odprte meje s sosednjo Furlanijo-Julijsko krajino

13.06.2020 07:44 Ljubljana/Trst, 13. junija (STA) - Slovenija bo danes v skladu s petkovo odločitvijo slovenske vlade za slovenske in italijanske državljane ponovno odprla meje s sosednjo italijansko deželo Furlanijo-Julijsko krajino, v ponedeljek s preostalo Italijo (sprememba > Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS). Slovenija je mejo z Italijo zaradi pandemije covida-19 zaprla 12. marca.

Državljani Slovenije in Italije bodo mejo med državama prehajali izven kontrolnih točk, ostalim pa bodo za prehajanje te meje na voljo štiri kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči, Škofije, Krvavi potok. V FJK so skupno potrdili 3290 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 342 ljudi. V petek so potrdili tri okužbe.

Slovenija je doslej najprej odprla mejo s Hrvaško, nato sta med sosednjimi državami sledili še Madžarska in Avstrija.

S Hrvaško se bodo v ponedeljek odprli tudi vsi maloobmejni prihodi. Na seznamu varnih držav bo prav tako od ponedeljek poleg Italije še Črna gora.

Po odprtju meje z Italijo bo novogoriška družba Hit danes ob 15. uri vnovič zagnala poslovanje igralnic ob tej meji. Odprli se bodo igralniško-zabaviščna centra Perla in Park v Novi Gorici ter igralnica Casino Drive-in v Vrtojbi. Zaradi novega koronavirusa je Hit te igralnice zaprl 10. marca.