c S

Bruselj za postopno odpiranje zunanje meje EU s 1. julijem

10.06.2020 13:33 Bruselj, 10. junija (STA) - Evropska komisija bo priporočila postopno in delno odpravljanje omejitev na zunanji meji EU s 1. julijem, je danes napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Odpiranje zunanjih mej naj namreč po mnenju komisije sledi odpravi pandemičnih omejitev na notranjih mejah, ki je predvidena do konca tega meseca.

Kolegij komisije je danes vzel na znanje, da naj bi bil proces odpravljanja omejitev na notranjih mejah v uniji končan do konca tega meseca. Komisija meni, da naj odpravljanje omejitev na zunanji meji sledi v drugi fazi.

Komisija bo po Borrellovih napovedih pozneje ta teden objavila oceno ukrepa omejitev potovanj na zunanji meji ter priporočila skupen pristop za postopno in delno odpravljanje omejitev s 1. julijem, ob upoštevanju razmer v posameznih tretjih državah.

Borrellova napoved ni presenečenje, saj so jo nakazale že izjave po virtualnem zasedanju notranjih ministrov članic unije minuli petek. Tedanja razprava je sicer osvetlila razhajanja glede vprašanja odprave omejitev na zunanji meji.

Omejitve nebistvenih potovanj iz tretjih držav v EU so po veljavnem priporočilu komisije predvidene do 15. junija. Komisija sicer priporoči usklajeno ukrepanje, a odločitev je v rokah članic.

Skoraj vse članice so močno naklonjene dodatnemu, krajšemu podaljšanju tega ukrepa, tako da bi se omejitve za državljane tretjih držav začele postopno sproščati v začetku julija, je minuli petek pojasnila komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Notranji minister Aleš Hojs pa je tedaj izpostavil, da je kar nekaj razlik, ko gre za vprašanje omejitev za tretje države, in da Slovenija iz gospodarskih razlogov zavzema stališče, ki je drugačno od večinskega, zlasti ko gre za območje Zahodnega Balkana.

Napovedal je, da bo Slovenija verjetno že v naslednjih dneh sprejela nov odlok, vezan na tretje države. Izpostavil je Črno goro, kjer po njegovih besedah ni težav s covidom-19. Dodal je še, da sicer že veljavni odlok vključuje množico izjem.

Omejitev nebistvenih potovanj v unijo so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni, a nato je bil ukrep že večkrat podaljšan. Izjema so državljani EU, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.