c S

Poslanske skupine se morajo v 30 dneh opredeliti do sprememb poslovnika DZ glede procesne imunitete

09.06.2020 18:57 Ljubljana, 09. junija (STA) - Komisija DZ za poslovnik je na današnji seji poslanske skupine pozvala, naj se do 8. julija opredelijo do predloga novele poslovnika DZ glede procesne imunitete poslancev. Po njem bi postopek obravnave imunitete, ko se poslanec sklicuje nanjo, potekal drugače kot takrat, ko se ne.

Trenutni poslovnik DZ namreč ne ločuje postopkov, ko gre za odločanje o imuniteti, ko je za to podana zahteva poslanca, in ko gre za odločanje o imuniteti zgolj na podlagi obvestila pristojnega organa o postopku, v katerem se je znašel poslanec. DZ namreč o imuniteti odloča tudi, če se poslanec nanjo sploh ne sklicuje.

Ker v DZ za spremembo ustave, ki bi ločila oba postopka, med poslanskimi skupinami ni zadostnega soglasja, skušajo poslanske skupine zdaj to vprašanje urediti z noveliranjem poslovnika.

Po predlogu, ki so ga pripravile strokovne službe DZ, tako DZ o imuniteti ne bi več odločal v primerih, ko bi ga pristojni organ obvestil, da je poslanec v priporu, kazenskem postopku zaradi kaznivega dejanja z zagroženo kaznijo več kot pet let zapora, ali v kazenskem postopku, pri čemer pa se na imuniteto ne sklicuje. O imuniteti bi v naštetih primerih odločal le, če bi tako zahteval sam poslanec ali njegova poslanska skupina.

Komisija za poslovnik je danes obravnavala tudi pobudo Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS), da se glasovanje na delovnih telesih DZ uredi tako, da bosta omogočeni preglednost in sledljivost (tudi poznejša) glasovanja posameznih poslancev.

Predsednik komisije Vojko Starović (SAB) je povedal, da poslovnik DZ že zdaj omogoča računalniško evidenco glasovanja, težava pa je na izvedbeni, tehnični ravni, kjer zadeve še urejajo.

Predstavnik tehnične službe DZ je povedal, da bo računalniško beleženje glasovanja urejeno v 10 do 14 dneh oziroma do zasedanja delovnih teles za naslednjo sejo DZ. Beleženje bo mogoče v vseh dvoranah, kjer so vgrajene glasovalne naprave, razen v velikem salonu, kjer omenjenih naprav še ni.

Za glasovanje se bo moral vsak poslanec prijaviti s svojo kartico, po glasovanju se bo na ekranu izpisal rezultat glasovanja in podatek, kako je glasoval posamezni član odbora. Glasovanje bo shranjeno v podatkovno bazo, v kateri bo mogoče kadar koli pozneje pogledati, kako je kdo glasoval.

Člani komisije za poslovnik so takšno rešitev pozdravili.