c S
Europol vzpostavil center za finančni kriminal 06.06.2020 07:17 Evropska policijska agencija Europol je vzpostavila center, ki se bo posvetil preiskovanju finančnega in poslovnega kriminala, je napovedala izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

Pričakujejo, da bodo s pomočjo novega centra bolj uspešni v boju proti poslovnem kriminalu. Po oceni Europola namreč kriminalne združbe letno zaslužijo okoli 110 milijard evrov, policija pa zaseže le okoli 1,2 odstotka te vsote, so sporočili iz Europola.

"Moramo slediti denarju, da ujamemo kriminalce," je povedala De Bolleova.

Pojasnila je, da hišne preiskave niso več zadostna metoda, niti niso aretacije. Treba se je lotiti modernejših pristopov, je prepričana.

Evropska komisarka za pravosodje Ylva Johansson je dodala, da je cilj, da se poglobi sodelovanje med bankami in Europolom, saj je veliko tovrstnega kriminala čezmejnega.

V novem centru bo zaposlenih 65 strokovnjakov, ki bodo pomagali usklajevati tovrstne preiskave. V središču bodo prevare, korupcija, pranje denarja in ponaredki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Amsterdam, 05. junija (STA)