c S

Predlog nedeljskega zaprtja trgovin čez prvo stopničko

27.05.2020 19:02 Ljubljana, 27. maja (STA) - DZ je danes s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v DZ na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo. V TZS so nad rezultati glasovanja zaskrbljeni in poudarjajo, da mora predlog v nadaljevanju obvezno v obravnavo na ESS.

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Poslanci so v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin večinoma izrazili podporo predlogu. Izjema sta bili SMC in SNS, kjer so nasprotovanje med drugim utemeljili s spoštovanjem ustavno zagotovljene svobodne gospodarske pobude.

Če se bo izkazalo, da se noveli obeta zadostna podpora, bi bilo po besedah Janje Sluga (SMC) v nadaljevanju obravnave smiselno razmisliti vsaj o razširitvi izjem, ki jim bo še naprej dovoljeno odprtje.

Predlogu je nenaklonjena tudi vlada. Meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Opozorila je tudi, da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati brez predhodnega socialnega dialoga.

Premier Janez Janša je sicer napovedal, da bodo trgovine z izjemo nujno potrebnih izjem ob nedeljah zaprte. Takšno stališče je ponovil tudi v današnjem pogovoru za Radio Ognjišče. Poudaril je, da sicer ne gre za zavezo iz koalicijske pogodbe.

"Tu imamo koalicijske stranke različna stališča. Naše je, da se trgovine zaprejo in mislim, da bomo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije," je dejal.

V SDTS kot enega ključnih argumentov za nedeljsko zaprtje trgovin izpostavljajo podporo tej potezi med zaposlenimi v panogi. Kot je pokazala anketa, ki jo je sindikat izvedel skupaj s Centrom za družbene raziskave, rezultate pa predstavil danes, je podpora plebiscitarna - izreklo jo je namreč 98 odstotkov vprašanih.

"Če na vprašanje ukinitve nedeljskega dela pogledamo z delavskega vidika, torej s stališča tistih, ki jih to najbolj zadeva, je odgovor povsem nedvoumen in jasno v prid zaprtju trgovin ob nedeljah," so rezultate ankete pospremili v SDTS. Višina podpore nedeljskemu zaprtju trgovin, ki jo je pokazala anketa, izvedena v tem mesecu, jih je celo presenetila.

Delež podpornikov med delavci v trgovini se ob tem praktično ni spremenil, če je vprašanje glede podpore spremljalo opozorilo, da v tem primeru ne bodo več prejemali nedeljskega dodatka. Na vprašanje, ali nedeljsko zaprtje podpirajo, četudi to pomeni manjši zaslužek, jih je pritrdilno še vedno odgovorilo 95 odstotkov.

Kljub nizkim plačam v panogi, ki dosegajo le okoli 78 odstotkov povprečne plače v državi (v trgovinah z živili še manj) in, kot je na današnji novinarski konferenci sindikata poudaril njegov generalni sekretar Ladi Rožič, zelo pogosto ne dosegajo niti minimalne plače, grožnja z upadom mesečnega zaslužka nima skoraj nobenega vpliva na mnenje zaposlenih.

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so nad rezultati današnjega glasovanja medtem zaskrbljeni. Skrbi jih predvsem dejstvo, da se pomembne odločitve očitno sprejemajo v politični razpravi s pomanjkanjem socialnega dialoga deležnikov, so sporočili. Kljub temu pa odločitev sprejemajo, zato je zbornica Rožiča že pozvala k socialnem dialogu kot edini poti k razumni rešitvi.

Pomen socialnega dialoga je za STA posebej izpostavila tudi predsednica TZS Mariča Lah. Spomnila je, da so argumente, zakaj zakona ne podpirajo, politiki jasno predstavili. Opozorili so na posledično zmanjšanje prihodkov v panogi za okoli 10 odstotkov, na izgubo med 12.000 in 13.000 delovnih mest in tudi na nevarnost odliva dela kupne moči v sosednje države, kjer so trgovine ob nedeljah odprte.

Spomnila je, da so v zbornici večkrat poudarjali, da izvajajo aktiven dialog s sindikati, to pa nameravajo početi še naprej, ne glede na odločitev politike. "Do nekega soglasja moramo priti," je dodala.

Je pa opozorila, da v zahtevah, ki so jih pred nekaj več kot mesecem dni dobili od SDTS, vprašanja nedeljskega delovnega časa trgovin ni bilo in da se je to vprašanje naknadno pojavilo v javnosti.