c S

Brajdih oproščen obtožb poskusa oškodovanja upnikov Primorja

27.05.2020 18:03 Nova Gorica, 27. maja (STA) - Nekdanjega izvršnega direktorja Primorja Roberta Brajdiha je sodišče danes oprostilo obtožb poskusa oškodovanja upnikov. Obtožnico proti soobtoženemu Dušanu Črnigoju je tožilstvo že februarja umaknilo. V zaključnih besedah je Črnigojev odvetnik Danilo Grilj dejal, da Primorje leta 2011 ni bilo insolventno, da so ga pa leta 2012 potopile banke.

Tožilka Andreja Žvanut je na naroku v začetku februarja za Črnigoja umaknila obtožnico, ki ga je bremenila oškodovanja upnikov Primorja. Za Brajdiha pa je obtožnico spremenila tako, da mu je očitala le poskus oškodovanja upnikov, do katerega sicer ni prišlo.

Po 20 narokih glavne obravnave pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici in pričanju treh sodnih izvedencev je tako sodnik Goran Klavora po današnjih zaključnih besedah izrekel oprostilno sodbo za Brajdiha in zavrnilno za Črnigoja.

Tožilka je v zaključnih besedah poudarila, da naj bi bilo Primorje po nekaterih kazalcih insolventno že sredi leta 2011, zato da je s spornimi pogodbami in prednostnim poplačilom družbe Gorent prišlo do oškodovanja upnikov oziroma poskusa oškodovanja upnikov.

Po trditvah tožilstva naj bi zaradi omenjenih dejanj nastalo za skupno 250.632 evrov škode, za kolikor naj bi se zato zmanjšalo premoženje, iz katerega bi lahko poplačali upnike Primorja.

Tožilka je za Brajdiha zahtevala 10 mesecev zapora in 10.000 evrov denarne kazni, njegova zagovornika Andrej Doles in Luka Podjed pa sta predlagala oprostilno sodbo.

Zagovornika sta trdila, da v obdobju podpisa spornih pogodb z Gorentom, ki jih je za Primorje podpisal Brajdih, ajdovsko gradbeno podjetje ni bilo insolventno. V tem času je podpisal okrog 60 pogodb za kompenzacijo z različnimi upniki, sporni pa naj bi bili le dve z družbo Gorent, katere lastnik je bil nekdanji partner Črnigojeve hčerke.

Kot je danes na sodišču dejal Brajdih, to, da Primorje ni bilo insolventno, dokazuje tudi dogovor z bankami upnicami, ki so družbi jeseni 2011 dovolile odlog njegovih obveznosti. "Če bi bilo podjetje res tako slabo, banke nikoli ne bi pristale na tak dogovor," je dejal.

Primorje je umaknilo tudi premoženjsko-pravni zahtevek zoper oba osumljena.