c S

Evropski agenciji: Tuji borci IS bi morali biti obtoženi vojnih zločinov

23.05.2020 21:23 Haag, 23. maja (STA) - Tuji borci, ki so se v Siriji in Iraku borili za skrajno skupino Islamska država (IS), bi morali biti po vrnitvi domov obtoženi vojnih zločinov, sta pozvali evropski agenciji, namenjeni sodelovanju držav članic EU na področju pravosodja in pregona vojnih zločinov.

Številni tuji borci so trenutno obtoženi zgolj v okviru domače protiteroristične zakonodaje, sta danes opozorili Evropska agencija za pravosodno sodelovanje Eurojust in Evropska mreža za preiskovanje in pregon genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov Genocide Network.

Vendar pa bi bili lahko obtoženi hujših obtožb v okviru mednarodnega prava, ki pokriva tudi nekatere najhujše zločine, ki se zgodijo med konflikti, vključno z genocidom in zločini proti človečnosti, so poudarili v poročilu o pregonu tujih borcev.

"IS ni treba obravnavati zgolj kot teroristično organizacijo," so zapisali. Ta džihadistična skupina je lahko v okviru mednarodnega humanitarnega prava obravnavana tudi kot "stran v nemednarodnem oboroženem konfliktu v Iraku in Siriji, ki deluje kot organizirana nedržavna oborožena skupina", so pojasnili.

"Tako so lahko njeni člani in tuji teroristični borci odgovorni tudi za vojne zločine in druge temeljne mednarodne zločine," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Da je pregon tujih borcev tako zaradi terorizma kot vojnih zločinov možen, že kažejo primeri v Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem.

Agenciji sta poudarili, da bi lahko takšen pregon vzpostavili tudi na globalni ravni. Poleg tega bi takšen pregon prinesel višje kazni za zločince in prinesel več pravice za žrtve.

Glede na študijo londonskega Mednarodnega centra za študije radikalizacije je bilo leta 2018 v vzhodni Evropi z IS povezanih 7252 ljudi, v zahodni pa 5904, med njimi so bivši borci, ženske in otroci. Številni Evropejci so tudi med okoli 2000 borci, ki so pridržani v Siriji, in okoli 1000 borci, pridržanimi v Iraku.