c S

DZ bo protikoronski sveženj obravnaval po nujnem postopku

22.05.2020 19:39 Kolegij predsednika DZ je potrdil čas obravnave točk dnevnega reda seje DZ, ki se bo začela v ponedeljek in bo trajala do srede. Prav tako je potrdil obravnavo treh zakonov iz protikoronskega svežnja po nujnem postopku. V četrtek naj bi njihovo vsebino obravnavala pristojna delovna telesa, izredna seja DZ pa bo predvidoma v petek. Sveženj sicer sestavljajo predlog zakona o poroštvu v evropskem instrumentu za začasno podporo v zmanjševanju tveganj za brezposelnosti v razmerah po izbruhu covida-19predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji in predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije.

Prvi dan redne seje bo kot običajno rezerviran za poslanska vprašanja ministrom in predsedniku vlade Janezu Janši. Med osrednjimi točkami torkovega dela seje bodo spremembe zakona o ohranjanju narave in razprava o predlaganih dopolnilih. Med slednjimi je tudi dopolnilo SNS, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Prav tako je na dnevnem redu vmesno poročilo o parlamentarni preiskavi o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB.

Redna seja se bo predvidoma končala v sredo, za petek pa je načrtovana še izredna. Kolegij je danes odločil, da bodo predloge iz tretjega protikoronskega svežnja poslanke in poslanci obravnavali po nujnem postopku. Glavna ukrepa svežnja, vrednega milijardo evrov, sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in izdaja turističnih bonov.

Generalni sekretar vlade Božo Predalič je na seji kolegija pojasnil, da so predlogi med seboj neločljivo povezani. Vsi trije se nanašajo na zmanjšanje škode v slovenskem gospodarstvu. Ker se dosedanji ukrepi iztečejo z 31. majem, je po njegovih besedah izjemno pomembno, da bi ti trije zakoni stopili v veljavo s 1. junijem, sicer bi prišlo do težko popravljivih posledic za gospodarstvo.

Na zalogo pa je kolegij danes tudi določil čas za razpravo na še eni izredni seji. Datum še ni določen, naj bi pa na njej odločali o sklepih o nedopustnosti referenduma o omenjenih treh zakonih. Sklepu so sicer nasprotovali v Levici, saj se po oceni poslanca Mihe Kordiša s takšnimi predlogi neupravičeno obhaja zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Ljubljana, 22. maja (STA)
Foto: STA