c S

Vlada potrdila predlog tretjega paketa

20.05.2020 23:08 Vlada je na dopisni seji potrdila predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov in ga poslala DZ v sprejem, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Glavna ukrepa tokratnega paketa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in turistični boni za vse prebivalce Slovenije, paket pa je vreden eno milijardo evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci vlade pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj, bo shema subvencioniranja skrajšanega delovnika na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela, in sicer na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas.

Država bo subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, kar pomeni, da bo moral delavec opraviti vsaj polovičen delovnik. Subvencije bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov.

Delodajalec se bo moral ob odločitvi za skrajšan delovnik posvetovati s sindikatom v podjetju ali svetom delavcev, zaposleni pa bo moral v času, ko bo delal skrajšani čas, ohraniti vse pravice iz delovnega razmerja. Predvidena je tudi varovalka, skladno s katero prejemniki subvencij še mesec po izteku koriščenja ukrepa ne bodo smeli odpuščati. Časovno bo ukrep omejen od 1. junija do 31. decembra, zanj pa bodo zagotovljena vsa potreba sredstva, je zagotovil minister.

Turistične bone pa bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Vlada je v tretji protikoronski zakon vključila tudi ukrepe za pomoč tudi podjetjem iz drugih gospodarskih panog. Med njimi je Počivalšek poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za vse panoge izpostavil nekoliko spremenjen ukrep subvencioniranja nadomestila plače za delavce na čakanju na delu.

Po novem bodo ta ukrep lahko koristila podjetja v turizmu in gostinstvu, ki jim bodo prihodki letos po njihovi oceni padli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019, je povedal Počivalšek. Med upravičenci do tega ukrepa je naštel hotele, počitniške domove, kampe, restavracije, potovalne agencije, organizatorje razstav in sejmov, upravljalce objektov za kulturne prireditve, igralnice in turistične prevoznike.

Ljubljana, 20. maja (STA)