c S

Tožilstvo vložilo obtožnico v zadevi Teš 6

20.05.2020 09:20 Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa.

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Obtožnica pa še ni pravnomočna, saj se obtoženi nanjo lahko pritožijo.

Tožilstvo je po neuradnih podatkih obtožnico vložilo zoper nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika, vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, zaposlene iz Teša Jožeta Lenarta, Jožeta Dermola, Darka Weissa in Mirana Lebna, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika ter davčnega svetovalca Darka Končana. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Zadeva se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je za Pop TV pojasnil, da je vsebina obtožnice razdeljena na tri sklope, in sicer je prvi del glede tehnološke opreme šestega bloka v višini 250 milijonov evrov, drugi očitek se nanaša na obnovo kotla v petem bloku in tretji na sistemsko opremo za blok 4 in 5 v višini 280.000 evrov.

Dejal je, je tožilstvo obtožnico spisalo v letu dni po končani preiskavi. Preostanek preiskave, ki je trajala osem let, pa se je po njegovih besedah med drugim zavlekel, ker je postopek na celjskem okrožnem sodišču tekel prepočasi. "Mi smo bili najbolj odzivni, v zelo kratkem času smo vložili zahtevo za preiskavo na pristojno sodišče," je dejal.

Obdolženim tožilstvo očita kazniva dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in pa večjega števila pomoči pri teh kaznivih dejanjih. "Zagrožena kazen gre do 20 let in temu primerni so tudi zastaralni roki," je dejal generalni državni tožilec. Poudaril je, da gre za največjo obtožnico doslej v Sloveniji, pri njeni pripravi pa je sodelovalo pet tožilcev.

"Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis (brez sedaj vloženih prilog) tako obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje," je danes sporočila predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Sodišče je odredilo prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, temu bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora zoper obtožnico. "Čeprav smo se na sodišču obravnavanja te obsežne in zahtevne zadeve lotili takoj, z vso resnostjo in po svojih najboljših zmožnostih, pa je že sedaj mogoče napovedati, da bo reševanje tega primera zagotovo terjalo določen čas," je še navedla.

Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na Okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev.

Okrožno sodišče v Celju je konec junija lani končalo preiskavo domnevnih nepravilnosti pri šestem bloku Teša in obširno gradivo dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. Na tožilstvu so se nato lotili priprave obtožnice, instrukcijski rok za njeno pripravo pa so večkrat podaljšali.

Ljubljana, 20. maja (STA)
Foto: STA