c S

Konec epidemije z zadnjim majem

15.05.2020 17:18 Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bil tik pred polnočjo objavljen v uradnem listu, je začel veljati danes, uporabljati pa se bo začel z 31. majem. Vsi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki niso bili preklicani, veljajo še naprej. Epidemije bo torej konec z zadnjim majem, edina sprememba z današnjim dnem pa je pri predpisani karanteni ob prihodu v državo (Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS).

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je četrtkovo odločitev omogočil trend usihanja števila novih potrjenih primerov koronavirusa, zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in zmanjševanje števila hudo bolnih.

Delovna skupina pa se bo danes lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Zakon bo sledil prvima dvema, večina ukrepov iz mega paketa za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.

Vsi ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa po Kacinovih besedah veljajo tudi naprej. Edina sprememba z današnjim dnem je ukinjena karantena za državljane članic EU, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno.

Kot je napovedal Kacin, bo podrobnejša pojasnila glede preklica epidemije na današnji redni novinarski konferenci dopoldne podala vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

V odloku sicer piše, da z dnem njegove uveljavitve preneha veljati odredba, s katero je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder 12. marca razglasil epidemijo. Odlok je glede na njegovo končno določbo začel veljati danes, vendar pa se uporablja od 31. maja.

Tedaj bo torej prenehala veljati tudi večina ukrepov iz mega protikoronskega paketa, ki jih vlada pripravila za blažitev posledic epidemije.

Ljubljana, 15. maja (STA)