c S

Bruselj v senci polemike glede vavčerjev vse članice EU poziva k spoštovanju pravic potnikov

13.05.2020 17:28 Bruselj, 13. maja (STA) - Evropska komisija bo v senci polemike o vavčerjih kot alternativi povrnitvi stroškov v primeru odpovedi potovanja vsem članicam EU poslala pismo s pozivom k spoštovanju pravic potnikov in zagotovitvi privlačnih vavčerjev, je povedala evropska komisarka za promet Adina Valean. Postopkov zaradi kršenja evropske zakonodaje pa za zdaj ne bo sprožila.

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager je na današnji prvi novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi strateških vidikov svežnja s smernicami za oživljanje turizma, povedala, da bo komisija zaradi kršenja evropske zakonodaje o pravicah potnikov sprožila pravne postopke proti 12 članicam.

Valeanova je nato na drugi novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi praktičnih vidikov svežnja s smernicami za oživljanje turizma, pojasnila, da namerava poslati pisma vsem članicam in da to ne bodo pisma sprožitve pravnega postopka, temveč pisma v spodbudo članicam, naj zagotovijo privlačnejše vavčerje, in v opomin, da je treba spoštovati pravice potnikov.

Valeanova je dejala, da jo je izjava Vestagerjeve presenetila. Izvršna podpredsednica pa je pozneje v tvitu pojasnila, da je napačno razumela status pisem, in se opravičila za zmedo, ki jo je povzročila. Različne izjave članic kolegija komisije so resnično povzročile veliko zmede in vprašanj glede usklajenosti komisarske ekipe Ursule von der Leyen.

Ob tem se zastavlja tudi vprašanje, ali je torej likvidnost letalskih družb in drugih podjetij, ki v pandemiji dobivajo milijardne injekcije davkoplačevalskega denarja, pomembnejša od likvidnosti družin, ki v primeru plačanega in neizkoriščenega potovanja želijo nazaj gotovino, ne vavčerja.

Vestagerjeva je, soočena s tem vprašanjem, danes izpostavila, da se zavedajo različnih položajev ljudi in da zato tudi vztrajajo pri tem, da mora vsak imeti izbiro, ali bo vztrajal pri povrnitvi stroškov v gotovini ali bo sprejel vavčer. "Evropski potrošniki imajo pravico do povrnitve stroškov v gotovini, če to želijo," je poudarila.

Obenem je opozorila, da so letalske družbe v velikih likvidnostnih težavah, zato pozivajo tiste, ki si to lahko privoščijo, da sprejmejo ponujene vavčerje. Letalske družbe in turistične operaterje pa v komisiji pozivajo, naj zagotovijo, da bodo vavčerji, ki morajo ostati prostovoljna izbira, privlačnejši za potrošnika.

Komisija konkretno predlaga, naj bodo vavčerji zavarovani pred insolventnostjo izdajatelja, naj veljajo najmanj za eno leto in naj bo po izteku tega enoletnega obdobja še vedno mogoča povrnitev stroškov v gotovini, če se vavčer ne izkoristi.

Pozivajo tudi, naj organizatorji potovanj potnikom zagotovijo zadostno prožnost, na primer da bodo lahko potovali po enaki poti in pod enakimi pogoji ali da bodo lahko rezervirali primerljiv turistični aranžma. Pozivajo tudi, naj bodo vavčerji prenosljivi.

V skladu z evropsko zakonodajo imajo potniki pravico, da v primeru odpovedanega potovanja z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo ter v primeru odpovedanega turističnega aranžmaja izberejo med vavčerjem ali povrnitvijo stroškov v gotovini.

Polemika glede vavčerjev se je razplamtela konec aprila, ko se je 12 članic EU s skupno izjavo zavzelo za to, da bi imele letalske družbe eno leto možnost izdajanja vavčerjev, potem pa bi vračale prevoznino. V skupini teh držav, ki dejansko zahtevajo zamrznitev omenjenih pravic potnikov, so Belgija, Poljska, Nizozemska, Ciper, Češka, Francija, Grčija, Latvija, Malta, Portugalska, Irska in Bolgarija. Pozneje je izjavo ustno podprlo še več članic.

V drugem taboru držav, ki temu nasprotuje in izpostavlja pravice potnikov, so med drugimi po neuradnih informacijah Finska, Švedska, Danska, Luksemburg in Italija.

Slovenija se po tedanjih neuradnih informacijah dvanajsterici pri podpisu izjave ni pridružila. Zaveda se, da je letalskemu sektorju treba pomagati in da obstaja nevarnost zmanjševanja povezljivosti zaradi možnosti bankrotov družb, a opozarja, da se ne sme pomagati na račun zmanjševanja pravic potnikov.