c S
Bruselj predstavil smernice za oživljanje turizma 13.05.2020 17:27 Bruselj, 13. maja (STA) - Evropska komisija je predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom.

"Za nikogar od nas to ne bo normalno poletje, a če vsak prispeva po svojih najboljših močeh, potem nam poletja ne bo treba preživeti doma," je ob predstavitvi svežnja poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager.

Namen teh smernic je, da dobijo ljudje priložnost za počitek, sprostitev in svež zrak. Takoj ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, morajo imeti ljudje priložnost, da se srečajo s prijatelji in družino v svoji državi ali čez mejo, pri čemer pa je nujno zagotoviti ustrezno varnost, izpostavljajo v komisiji.

Ključen cilj tega svežnja je tudi pomagati turizmu pri okrevanju od pandemije in zagotoviti, da bo Evropa še naprej glavna turistična destinacija, še poudarjajo v Bruslju.

Sveženj vključuje krovno strategijo za okrevanje turizma v tem letu in dolgoročneje, skupen pristop k usklajenemu in postopnemu odpravljanju omejitev na notranjih mejah EU, nabor možnosti pri ponovnem vzpostavljanju potniškega prometa ob zagotavljanju varnosti potnikov in osebja, nov pakt med potrošniki in turistično industrijo na temelju privlačnih vavčerjev kot alternativi povrnitvi stroškov v gotovini ter merila za obnovitev turističnih storitev z uvedbo zdravstvenih protokolov v hotelih in restavracijah.

Rdeča nit vseh teh smernic je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom. Ključno je, da se prepreči sveže izbruhe okužb oziroma da se čim učinkoviteje omeji nove izbruhe.

V komisiji izpostavljajo merilo primerljivosti položaja pri odločanju o odpravi omejitev. Če imajo države primerljiv epidemiološki razvoj in uvedene primerljive ukrepe za ohranjanje družbene razdalje, potem po prepričanju komisije ni ovir za odpravo omejitev na mejah. V tem kontekstu v komisiji niso naklonjeni ukrepu karantene.

Veliko je bilo v minulih tednih govora o "koronskem" ali "imunskem" potnem listu na podlagi obveznega testiranja pred potovanjem, vendar v komisiji to možnost zavračajo, češ da ni zadostnih znanstvenih dokazov v podporo temu ukrepu. Opozarjajo na nezanesljivost testov in dostopnih informacij o imunosti v povezavi s covidom-19 ter na možnost, da bi se ljudje poskušali namerno okužiti, da bi pridobili tak potni list.

Prav tako komisija ne priporoča uvedbe pravila praznih sedežev na letalih, češ da imajo letala ustrezne zmogljivosti prezračevanja. Priporočajo pa uporabo maske na letalih.

Čeprav v komisiji izpostavljajo, da pri odpravljanju omejitev potovanj ne sme biti diskriminacije na osnovi državljanstva, je v povezavi s tem veliko nejasnosti.

Komisija pripravlja interaktivni zemljevid, ki naj bi turistom in popotnikom pomagal pri načrtovanju potovanj s svežimi informacijami o epidemiološkem položaju in veljavnih ukrepih. Ta zemljevid naj bi bil na voljo pred začetkom poletne sezone.

Smernice temeljijo na evropskem načrtu za postopno odpravljanje ukrepov za zajezitev virusa, sprejetem sredi aprila. Ta opredeljuje tri ključna merila za začetek opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.

V Bruslju izpostavljajo, da ne morejo predpisati, kdaj lahko država spet odpre turizem, temveč lahko zgolj svetujejo, kako naj to stori, ko se odloči za ta korak. "Ne morem povedati, kdaj bomo potovali. Povem lahko le, kako bomo potovali," je ponazorila komisarka za promet Adina Valean.

Turizem prispeva okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) EU ter neposredno ali posredno več kot 27 milijonov delovnih mest. Zaradi pandemije bi lahko turistični ekosistem po ocenah komisije izgubil najmanj 50 odstotkov prometa v tem letu, pri čemer se največ težav pričakuje na jugu Evrope.