c S
Predstavniki pravosodja izrazili nestrinjanje z Logarjevim dopisom 13.05.2020 17:16 Ljubljana, 13. maja (STA) - Na ministrstvu za pravosodje so se danes srečali predstavniki pravosodja glede ukrepov za obvladovanje epidemije v pravosodju in njihovem postopnem sproščanju. Ob tem so izrazili tudi nestrinjanje z spremnim dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, ki je bilo posredovano Evropski komisiji.

"Ta namreč ne odraža dejanskega stanja na področju pravosodja, kot izhaja iz številnih poročil tako pravosodnih institucij kot tudi mednarodne skupnosti, med drugimi tudi Evropske komisije, ki vsako leto izda posebno poročilo o stanju pravosodja v državah članicah EU. V okviru teh poročil je namreč viden objektiven napredek v delovanju slovenskega pravosodja, katerega ugled pa je močno odvisen tudi od javnih izjav predstavnikov oblasti," so zapisali po srečanju na spletni strani pravosodnega ministrstva.

Srečanja so se poleg vodstva ministrstva udeležili še predstavniki vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, državnega odvetništva, odvetniške zbornice, uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in uprave za probacijo.

V okviru rahljanja ukrepov ob epidemiji covida-19 pa je vrhovno sodišče pripravilo t. i. izhodno strategijo, ki predvideva postopno odpiranje delovanja sodstva ob vzpostavljenih ustreznih pogojih za varno poslovanje sodišč. Strategijo bodo po uskladitvi s prvostopenjskimi sodišči posredovali vsem udeležencem sestanka, ki jih delovanje sodstva tudi najbolj neposredno zadeva, da se do nje opredelijo.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je poudarila, da bo treba ob sproščanju omejitvenih ukrepov na drugih področjih javnega življenja pristopiti k odpiranju delovanja pravosodja, zlasti v okviru nabora nujnih zadev, pa tudi nenujnih zadev, kjer roki trenutno ne tečejo.

Ministrstvo bo v kratkem času pripravilo normativna izhodišča in jih uskladilo z zahtevami udeležencev v pravosodju, ki "so si v nekaterih pogledih legitimno nasprotna, kar pa nikakor ne more biti razlog za zastoje v procesu odpiranja delovanja pravosodja". Primarna skrb pri tem bo še vedno namenjena varovanju zdravja vseh udeležencev v teh postopkih, so zagotovili.

Sogovorniki so izmenjali tudi poglede na vprašanje letošnjih sodnih počitnic in dosegli načelni konsenz, da bo treba letošnjo poslovanje sodišč prilagoditi situaciji, kar pomeni skrajšanje sodnih počitnic oziroma prestavitev v avgust. Prav tako pa bo ministrstvo v okviru zakonskih sprememb pripravilo predloge za zagotovitev večje prožnosti pri organizaciji dela sodstva in širšega pravosodja v primeru izrednih dogodkov, saj so se trenutno veljavne sistemske rešitve izkazale za nezadostne.