c S

V zvezi s koroškima dečkoma odprtih več zadev na sodiščih, izplačana tudi ena odškodnina

09.05.2020 12:05 Na sodiščih je odprtih več sodnih postopkov, ki sta jih sprožila stara starša t. i. koroških dečkov, potem ko so ju marca 2016 proti volji starih staršev namestili v rejništvo. Je pa zaključen odškodninski zahtevek do ministrstva za delo, saj sta strani aprila lani sklenili poravnavo. Ministrstvo je plačalo 19.000 evrov odškodnine in stroške.

Prejšnja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je s starima staršema 4. aprila lani podpisala sporazum o poravnavi. "Odškodninski zahtevek se navezuje na trditev, da je bila povzročena nepremoženjska škoda z izjavami in ravnanji vodstva ministrstva v letu 2016," so za STA pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo je starima staršema plačalo odškodnino v višini dvakrat po 9500 evrov ter poravnalo stroške zastopanja v višini dvakrat po 856,77 evra, so še navedli na ministrstvu. O izplačilu odškodnine je v petek prvi poročal časnik Delo, kjer so zapisali, da sta stara starša v zahtevkih proti ministrstvu navajala protipravna ravnanja nekdanje ministrice Anje Kopač in direktorja socialne inšpekcije Petra Stefanoskega zaradi izjav na novinarski konferenci 6. aprila 2016.

ni odškodninski zahtevek starih staršev. Zaradi izjav nekdanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer in njenega namestnika Toneta Dolčiča na novinarski konferenci 8. aprila 2016 je od države odškodnino terjal dedek dečkov, Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu pa je 11. marca letos ta odškodninski zahtevek zavrnilo. Zaradi istih izjav je ločeno tožbo vložila tudi babica, a v tem primeru obravnava še ni bila razpisana.

Je pa glede omenjene odločitve slovenjgraškega okrajnega sodišča iz marca letos odvetnik starih staršev Velimir Cugmas za STA pojasnil, da sodišče še vedno ni izdalo "niti pisnega odpravka sodbe s skrajšano obrazložitvijo, kaj šele sodbe s polno obrazložitvijo", zoper katero bi imel dedek možnost pritožbe.

Babica dečkov je vložila tudi tožbo zoper Center za socialno delo (CSD) Savinjsko-Šaleška in proti državi zaradi povzročene nepremoženjske škode zaradi protipravnega odvzema vnukov. Oba stara starša sta proti istemu CSD in nekdanji direktorici predhodnega CSD Velenje Lidiji Hartman Koletnik vložila tudi tožbo zaradi povzročene nepremoženjske škode zaradi domnevno protipravnega ravnanja Hartman Koletnikove v zvezi z izjavami na novinarski konferenci 6. aprila 2016. V obeh omenjenih tožbah obravnava še ni bila razpisana.

V zvezi z zadevo koroški dečki je doslej dvakrat že odločalo tudi ustavno sodišče. To je glede vloge babice za izvajanje rejniške dejavnosti nad mladoletnima vnukoma prvotno sodbo upravnega sodišča z odločbo 12. septembra 2019 razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, a mariborski oddelek upravnega sodišča po navedbah Cugmasa postopka še vedno ni nadaljeval.

V zvezi z drugo, nedavno odločitvijo ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo, ki sta jo stara starša vložila zoper odločitev celjskega sodišča, ki v nepravdnem postopku ni ugodilo njunemu predlogu za spremembo stikov z mladoletnima vnukoma, pa sta se stara starša že pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Stara starša čakata tudi na začetek obravnave v kazenski zadevi, ki sta jo sprožila zoper več zaposlenih na CSD Velenje in Slovenj Gradec ter v Vrtcu Slovenj Gradec. Obravnava zadeve bi že pred nekaj meseci morala steči na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradec, a se po izločitvi prvotne sodnice še ni nadaljevala, je še pojasnil Cugmas.

Zgodba o dečkih, ki sta sicer iz Velenja, sega v konec leta 2015. Takrat je njuna mama umrla nasilne smrti, skrb za njiju pa sta prevzela stara starša po mamini strani s Koroške. Konec marca 2016 so dečka proti volji starih staršev s Koroške namestili v rejniško družino, kjer sta še danes, stiki starih staršev z dečkoma pa so omejeni. Zgodba o dečkih je zelo odmevala v javnosti, zaradi primera sta bili vloženi dve interpelaciji proti nekdanji ministrici za delo Anji Kopač, obe je ministrica uspešno prestala.

Ljubljana/Slovenj Gradec, 09. maja (STA)