c S

Z videokonferenčnim sistemom do še večje učinkovitosti pravosodja

09.05.2020 07:19 Ljubljana, 08. maja (STA) - V okviru digitalizacije pravosodja v sodelovanju z vrhovnim sodiščem poteka okrepitev videokonferenčnih zmogljivosti sodišč in drugih pravosodnih organov s ciljem, da bi sodne naroke po presoji sodnika izvedli preko videokonference, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Kot so zapisali, je digitalizacija pravosodnih organov, ki omogoča še večjo učinkovitost in preglednost dela, ena od prednostnih nalog ministrstva za pravosodje v tem mandatu. Tako so v aprilu najprej zagotovili videokonferenčno opremo za koprski zavod za prestajanje kazni zapora. Opremo so že uporabili za izvedbo videokonferenčnega naroka s koprskim okrožnim sodiščem v kazenski zadevi, ki jo bodo nadaljevali z videokonferenčnimi naroki.

Zaključuje se tudi opremljanje ljubljanskega zapora na Povšetovi in še dveh večjih policijskih postaj v ljubljanskih Mostah in Kočevju. Nekaj videokonferenčnih kompletov so oziroma nameravajo dodeliti sodiščem, ki jih trenutno najbolj potrebujejo, to sta okrožni sodišči v Mariboru in Murski Soboti ter okrajno sodišče v Celju. Skupaj bo tako kmalu po navedbah ministrstva opremljenih že sedem dodatnih lokacij.

Uporaba videokonferenčnega sistema je, kot so zapisali, že pokazala številne prednosti, ki se kažejo v večji dostopnosti in učinkovitosti pravosodnih organov, ki tak sistem že uporabljajo.

Na prednost informatizacije pravosodnih organov je po navedbah ministrstva pokazal tudi trenuten položaj, v katerem se je znašla država v času epidemije covida-19. Zato bodo tudi v prihodnje vlagali maksimalne napore, da bi tak način dela vpeljali vsi pravosodni organi, so še zapisali na ministrstvu.