c S

Muženič razrešen z vrha NPU, ostri protesti opozicije

06.05.2020 22:28 Ljubljana, 06. maja (STA) - Darko Muženič ni več direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Danes ga je s tega položaja razrešil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner. V opoziciji so to potezo ostro obsodili, Muženič pa ima tudi podporo Policijskega sindikata Slovenije.

Potem ko je razrešil Muženiča, je Travner za v. d. direktorja preiskovalnega urada imenoval Igorja Lambergerja. Muženič je premeščen v vodstvo policije.

Kot so na policiji pojasnili v sporočilu za javnost, lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Na policiji so navedli, da je bil novi v. d. direktorja NPU Lamberger od leta 2002 do leta 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, do tokratnega imenovanja pa je bil zaposlen v službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

NPU, ki deluje znotraj uprave kriminalistične policije, je Muženič vodil od junija 2019. Januarja je sicer minilo deset let od ustanovitve NPU. V tem času so obravnavali 1100 kaznivih dejanj, na tožilstva so vložili 796 kazenskih ovadb zaradi kaznivih dejanj, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 1,048 milijarde evrov. Lani je NPU v več zadevah predlagal ukrep začasnega zavarovanja protipravno pridobljene premoženjske koristi v skupni višini 115 milijonov evrov.

Razrešitev Muženiča in imenovanje Lambergerja je naletela na kar nekaj odzivov politike. V opoziciji vladi očitajo kadrovske menjave, v SDS in NSi pa izpostavljajo očitke Muženiču zaradi vloge v času vodenja urada za preprečevanje pranja denarja pri zgodbi o domnevnem pranju iranskega denarja v NLB.

Zunanji minister Anže Logar, ki se je v poslanskih klopeh ukvarjal s preiskavo sanacije bank, je danes na Twitterju navedel, da je Muženič, ko je bil direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, na zaprosila tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi z zgodbo domnevnega pranja iranskega denarja pošiljal lažne informacije. To je, kot navaja Logar, vse z listinami dokazano v poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki je romalo na NPU. Vprašal se je, le kdo je Muženiča "s takim bremenom" postavil za šefa NPU.

Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na Twitterju in vprašal, kako je lahko ena od ključnih figur v zgodbi s pranjem iranskega denarja sploh zaposlena v policiji. Navedel je, da na NPU dela 70 preiskovalcev, mnogi med njimi so verjetno sposobni in profesionalni. Po njegovih navedbah pa zaradi politikantskega vodenja ni rezultatov pri zgodbah, kot so "oprana milijarda evrov za teroriste, milijardna kraja iz državnih bank, stotine milijonov pokradenih prek dobav v zdravstvu".

Na razrešitev Muženiča se je ostro odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je vodil vlado v času, ko je Muženič prevzel vodenje NPU. "Ko se bo vlada spraševala, zakaj je vsak teden več kolesarjev, bo to zgolj sprenevedanje. Direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave. Pri boju z bolezenskim virusom jim je narod pomagal, pri prikrivanju kaznivih dejanj jim ne bo," je prepričan Šarec.

Poslanec Levice Miha Kordiš je spomnil na poročilo vlade glede dobave zaščitne opreme v epidemiji. "Da se zaščitijo pred posledicami tega svojega kriminala, so si že od začetka zadali nalogo, da bi obvladovali celotno represivno vertikalo. Začeli so z menjavo prvega policista v državi, nadaljevali z menjavo prvega kriminalista v državi, zdaj pa to pot, vsaj na policiji, nadaljujejo še z menjavo vodje NPU. Samo zato, da pod preprogo pometejo svojo kriminalno preteklost in svojo kriminalno sedanjost," meni Kordiš.

Dosedanji direktor NPU Muženič ima polno podporo zaposlenih, so zagotovili v Policijskem sindikatu Slovenije. V drugem, Sindikatu policistov Slovenije, menjave ne komentirajo. Z anonimnim javnim pismom so se oglasili tudi zaposleni na NPU, ki so poudarili, da je NPU specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki deluje in mora delovati zakonito, strokovno in neodvisno od katere koli politične opcije.

Po njihovem mnenju je Muženič od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejejo kot nedopustno. Kot so zapisali, je zunaj zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja.