c S

Sodišče delno pritrdilo pritožbi Damijana Jankovića v primeru prodaje delnic Mercatorja

05.05.2020 22:58 Ljubljana, 05. maja (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je pri presoji pritožb na lani vložene obtožnice zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova v zvezi s prodajo delnic Mercatorja delno ugodilo le Damijanu Jankoviću. Tožilstvo namreč po mnenju sodišča ni dovolj konkretiziralo znakov očitanega kaznivega dejanja davčne utaje.

Sodišče je zavrnilo očitke specializiranega državnega tožilstva, ki Damijana Jankovića in podjetje Electo Inženiring obtožuje davčne zatajitve na račun neupravičene vrnitve odbitnega DDV v višini 165.000 in 78.000 evrov. V obtožnici pa še vedno ostajajo očitki, da je z očetom in bratom sodeloval pri spornem poslu z delnicami Mercatorja.

Tožilstvo Zorana Jankovića bremeni, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. Uradno je 47.000 delnic Mercatorja prodal podjetju Electa Inženiring, tožilstvo pa je je prepričano, da je podjetje nadzoroval župan in bil tako lastnik delnic, ki so bile pri Electa Inženiring "parkirane" le za čas do prodaje.

Obramba je zoper obtožnico ugovarjala, zunajobravnavni senat ljubljanskega sodišča pa je aprila odločil, da je ugovor v enem delu utemeljen, zato se kazenski pregon zoper Damijana Jankovića in podjetje Electa Inženiring v enem delu obtožnice ne dopusti.

Specializirano državno tožilstvo je za Večer potrdilo, da se bodo zoper sklep, ki so ga prejeli 24. aprila, pritožili na višje sodišče, kar pomeni, da odločitev o ustavitvi kazenskega postopka v enem delu še ni pravnomočna.