c S

Predlog za zadržanje izvrševanja odloka o prepovedi ponujanja blaga po mnenju vlade neutemeljen

05.05.2020 07:16 Vlada je pripravila odgovor na predlog za zadržanje izvrševanja odloka, s katerim so v času epidemije koronavirusa začasno prepovedali izvajanje ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom. Po mnenju vlade je predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka neutemeljen, navedbe predlagateljev o škodljivih posledicah pa posplošene.

Po mnenju vlade bi zaradi nadaljnjega izvrševanja odloka lahko nastale nepopravljive posledice, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po dopisni seji vlade. Namen odloka je namreč bil, da varuje tako javno zdravje kot tudi življenje in zdravje predlagateljev.

Menijo, da se z izvrševanjem odloka položaj predlagateljev ne more poslabšati do mere, da bi bil težko popravljiv, kar je zahtevani pogoj za začasno zadržanje odloka.

"Interventna zakonodaja je namenjena pomoči številnim ranljivim skupinam prebivalstva, kot tudi pravnim in fizičnim osebam, ki zaposlujejo delavce, in samim delavcem. Samozaposleni in družbeniki bodo prejeli izredno pomoč v obliki začasnega mesečnega temeljnega dohodka in odpisa prispevkov, ki so jih še vedno bremenila in so jim kljub sprejetemu odloku zapadla v plačilo," so zapisali v odgovoru na predlog za zadržanje izvrševanja odloka.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je zakon zajel ne le gospodarskih subjektov, ki jim je promet upadel zaradi covida-19, ampak tudi vse subjekte, ki jim je odlok onemogočil poslovanje.

Vlada ocenjuje, da škodljive posledice, ki bi domnevno nastale po navedbah predlagateljev, če bi se sporni odlok izvrševal, ne bi pretehtale nad nepopravljivimi škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če se ta odlok ne bi izvrševal, saj bi bila ogrožena življenja posameznikov.

Obenem sporočajo, da vlada vsak dan preverja epidemiološko stanje v državi ter preverja primernost sprejetih ukrepov ter tudi, kateri ukrepi so še potrebni za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa in bo tako počela tudi v prihodnje.

Naj poda odgovor, je vlado pozvalo ustavno sodišče, ki je prejelo predlog za zadržanje izvrševanja odloka, s katerim so v času epidemije koronavirusa začasno prepovedali izvajanje ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom.

Ljubljana, 04. maja (STA)
Foto: STA