c S

Nekdanji žalski odvetnici bodo znova sodili

04.05.2020 09:20 Maribor, 04. maja (STA) - Vrhovni sodniki so po poročanju medijev razveljavili sodbo nekdanji žalski odvetnici Bredi Kovač zaradi domnevnega ponarejanja listin in zlorabe zaupanja strank. Menili so, da ji je bila kršena pravica do obrambe, saj bi morali na sodišču neposredno zaslišati psihologinji.

Kovačeva je bila novembra 2017 na celjskem okrožnem sodišču obsojena na dve leti in deset mesecev zapora. Višje sodišče ji je zaporno kazen spremenilo v pogojno kazen enega leta in pol s preizkusno dobo štirih let, in sicer ob upoštevanju časovne oddaljenosti od dogodka in dejstev, da je nekaj oškodovancem škodo povrnila in da ni bila več odvetnica.

Vrhovni sodniki pa so po pisanju Večera pritrdili odvetnici Kovačeve, ki je v zahtevi za varstvo zakonitosti zatrjevala, da je bila njeni stranki v kazenskem postopku kršena pravica do obrambe, in razveljavili sodbo. To pa zato, ker na prvostopenjskem sojenju v Celju niso neposredno zaslišali kliničnih psihologinj Sanje Šešok in Alenke Sever, pri čemer je vztrajala obramba. Psihologinji sta namreč v pisnih mnenjih omajali mnenje njunega kolega, kliničnega psihologa Bojana Zalarja o tem, ali se je obtožena sploh zavedala svojega početja.

Večina oškodovancev je za nepravilnosti bivše odvetnice izvedela, ko so na sodiščih preverjali, kaj se dogaja z njihovimi zadevami, da se ne premaknejo z mrtve točke. Na sodiščih so v večini primerov ugotovili, da Kovačeva za njih na sodišče sploh ni vlagala tožb ali pa jih ni dopolnila, kot je to zahtevalo sodišče.

Kovačeva je sicer strankam zatrjevala, da so obravnave razpisane, a je pri tem ponarejala obvestila o narokih in preklicih za naroke, ki jih sploh ni bilo. Spremenila je še sklep ustavnega sodišča, ponaredila je tudi sodbo upravnega sodišča. Ko so stranke ugotovile, kaj se je zgodilo, pa so bili na sodišču že zamujeni roki, da bi lahko ukrepale, navaja Večer.