c S

DZ potrdil postopno sproščanje ukrepov na sodiščih in v upravi

28.04.2020 19:43 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Državni zbor je soglasno, s 86 glasovi potrdil novelo > zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Strankam sicer vsaj do konca epidemije ne bo treba narediti ničesar, saj roki v nenujnih zadevah v sodnih in upravnih postopkih v času epidemije ne tečejo.

Od sredine marca namreč sodišča in upravni organi odločajo samo v nujnih zadevah, medtem ko nenujne zadeve bolj ali manj stojijo. Zato se je na sodiščih in upravnih organih nabralo že kar nekaj odločb, ki bi jih lahko organi poslali strankam.

Slednje omogoča danes potrjena novela zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, ki jo je pripravilo ministrstvo za pravosodje. Pri tem je pomembno, da strankam, ki bodo prejele takšno odločbo, do konca epidemije ne bo treba narediti še ničesar, razen če bodo to same želele. Roki za nenujne zadeve v sodnih in upravnih postopkih do konca epidemije namreč ne tečejo.

V poslanskih skupinah so v današnji predstavitvi stališč novelo soglasno pozdravili. Strinjali so se, da epidemija novega koronavirusa postaja obvladljiva, zato se jim zdi postopno sproščanje ukrepov v sodstvu in upravnih zadevah smiselno, posebej ker se zadeve na sodiščih in upravnih organih nabirajo.