c S

Omejitve gibanja ostajajo v veljavi

24.04.2020 20:20 Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter prepovedi gibanja izven občin. Vanj je vpisala namero, da upravičenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče (sklep U-I-83/20). Ob današnjem preverjanju je odločila, da omejitve ostajajo v veljavi.

V odloku je namreč predvidela, da bo vsakih sedem dni preverjala strokovno utemeljenost ukrepov in s sklepom odločila, ali se ukrepi še naprej uporabljajo. Če bo hotela ukrepe spremeniti, bo to storila z novelo odloka oziroma bo izdala novi odlok, ko bo odpravila ukrepe. O odločitvi bo obveščala državni zbor in javnost, so sporočili po seji.

Vlada je po seznanitvi s strokovno oceno posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje podaljšala veljavnost ukrepov v odloku o začasni omejitvi gibanja, so sporočili po novi dopisni seji vlade.

Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden zadržalo izvajanje tistega dela odloka, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Preostala vsebina odloka, vključno s prepovedjo gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih, še vedno velja.

Ljubljana, 24. aprila (STA)