c S

Zelena luč odbora za pravosodje vročanju sodnih in upravnih odločb v nenujnih zadevah

23.04.2020 22:36 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu novele zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah, vendar tem ne bo treba narediti ničesar. Novelo je ministrstvo predlagalo, ker so sodišča in upravni organi tudi v nenujnih zadevah opravili veliko dela.

Od sredine marca namreč sodišča in upravni organi opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. Od 29. marca je v veljavi tudi zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, po katerem roki v sodnih in upravnih zadevah v času epidemije ne tečejo.

Medtem ko torej sodišča in upravni organi vodijo le nujne postopke, pa so tudi pri nenujnih postopkih od uvedbe ukrepov opravili veliko dela, je danes na odboru povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Matic Zupan. Zato se jim bo zdaj z novelo omenjenega zakona omogočilo, da lahko svoje odločitve sporočijo strankam.

Ob tem je Zupan poudaril, da roki za nenujne zadeve še naprej ne bodo tekli in da tako strankam, ki bodo odločbo prejele, do konca epidemije ne bo treba naredili ničesar. Lahko pa se odločijo, da vendarle nekaj naredijo in tako pospešijo sam postopek, je dejal.

Ko bo DZ novelo zakona potrdil, bodo na sodiščih ponovno možne ustne obravnave tudi v nenujnih zadevah. A bo moral organ poskrbeti, da ne bo prihajalo do možnosti širjenja virusne okužbe ter tako zavaroval zdravje in življenje udeležencev postopka.

Zupan je med drugim povedal, da trenutno samo na centralnem oddelku za verodostojno listino čaka 13.000 zadev.

V krajši poslanski razpravi je Dušan Verbič (SMC) posebej pozdravil možnost izvedbe ustnih obravnav. Nasploh se mu zdi prav, da se zadeve v upravnih in sodnih postopkih postopoma odpirajo. Željko Cigler (Levica) pa je opozoril, da je treba pri odpiranju postopkov upoštevati mnenje zdravstvene stroke.