c S

Vlada za dodatna poroštva države za najem bančnih posojil

21.04.2020 23:03 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada je danes potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil. Podrobnosti poroštev in novih ukrepov vlada po seji še ni pojasnila, pristojni ministri jih bodo predstavljali od srede do petka.

Čeprav podrobnosti o poroštvih še niso znane, pa je premier Janez Janša v torkovem video nagovoru dejal, da je "s sprejetjem zakona oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti preko dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije".

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je vlada poleg tega danes sprejela tudi predlog novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, sicer imenovanega prvi protikoronski zakon. S predlogom zakonskih sprememb vlada odpravlja nekatere nejasnosti in dodatno opredeljuje rešitve. Oba predloga je v sprejetje DZ poslala po nujnem postopku.

Specifični cilji predlaganih ukrepov ostajajo ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi bolezni covid-19, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo bolezni, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

"Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 pa pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest," so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Cilji predloga zakona so olajšati položaj gospodarskih družb pri najemanju nujno potrebnih likvidnostnih bančnih posojil in na ta način prispevati k ohranjanju gospodarske stabilnosti v državi, preprečiti hujšo gospodarsko škodo, ohraniti delovna mesta v gospodarskih družbah, zagotoviti zadostno srednjeročno likvidnost v bančnem sistemu in optimizirati izrabo sicer že v veliki meri uporabljenega fiskalnega prostora proračuna Slovenije.

Podrobneje bodo rešitve in ukrepe, ki jih prinašata predloga zakonov, predstavili resorni ministri na novinarskih konferencah v sredo, četrtek in petek, ob 11. uri.