c S
Bruselj zavrača razkritje pravne analize grškega suspenza obravnave prošenj za azil 21.04.2020 19:12 Bruselj, 21. aprila (STA) - Evropska komisija zavrača razkritje preliminarne pravne analize o tem, ali je bil grški enomesečni suspenz obravnave prošenj za azil po krizi zaradi migracijskega vala iz Turčije v Grčijo v skladu s pravom EU. Poudarja, da gre za zelo občutljivo vprašanje, ki bo predmet poglobljene analize in nadaljnje razprave ter mora ostati tajno.

Grčija je bila v začetku marca zaradi ukrepanja za zaščito meje, zlasti zaradi suspenza obravnave prošenj za azil, tarča ostrih kritik. V ZN so na primer tedaj opozorili, da evropska zakonodaja tega ne dopušča, medtem ko je Evropska komisija na številna novinarska vprašanja odgovarjala le, da skladnost grških ukrepov s pravom unije še preučuje.

Pri tem odgovoru je komisija vztrajala tudi po tem, ko je njena pravna služba že pripravila analizo za interno uporabo, namenjeno predsednici Ursuli von der Leyen. Ta interni dokument ima datum 4. marec, je razvidno iz odgovora pravne službe komisije na prošnjo za dostop do dokumenta, ki jo je v začetku marca poslal avstrijski časnik Die Presse.

Prošnjo za dostop do dokumenta je pravna služba komisije konec minulega tedna zavrnila. Zavrnitev utemeljuje z dvema argumentoma. Prvi je zaščita samega pravnega mnenja o izjemno občutljivem vprašanju, drugi pa je zaščita mednarodnih odnosov.

Dokument je namreč von der Leynova dobila pred srečanjem s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 9. marca. Njegova objava v tem času bi razkrila analizo zelo občutljivega pravnega vprašanja v povezavi z razmerami na grški meji, kar ostaja neposredno pomembno za izvajanje migracijskega dogovora EU in Turčije ter mednarodno sodelovanje glede azilantov in migrantov, pojasnjujejo.

V Evropski komisiji so v povezavi s tem v ponedeljek dejali, da se je grški ukrep iztekel v začetku aprila in da več ne velja. Izpostavili so, da migranti, ki so prišli v Grčijo v času enomesečnega suspenza, zdaj lahko zaprosijo za azil in da azilni postopki v Grčiji trenutno delujejo tako dobro, kot v danih okoliščinah pač lahko.

Na vprašanje, zakaj ni komisija marca bolj iskreno komunicirala glede tega, odgovarjajo, da obstoj določenih dokumentov, ki so del notranjega procesa refleksije, še ne pomeni, da obstaja tudi mnenje kolegija, ki ga lahko komunicirajo.

Grški premier Kiriakos Micotakis je sicer vseskozi trdil, da je ukrep grške vlade zakonit in da temelji na tretjem odstavku 78. člena pogodbe o delovanju EU. Ta določa, da lahko v primeru izrednih razmer zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav Svet na predlog Evropske komisije sprejme začasne ukrepe v korist te članice. A v grškem primeru predloga komisije ni bilo.