c S
Slovenija v mesecu in pol od prve okužbe do prvega sproščanja ukrepov - kronologija 18.04.2020 19:01 Ljubljana, 18. aprila (STA) - V Sloveniji so prvi primer okužbe z virusom sars-cov-2 zaznali 4. marca. Dober teden zatem je bila razglašena epidemija. Od takrat so potrdili že preko 1300 okužb, umrlo je več kot 60 ljudi, oblasti pa so sprejele vrsto strogih ukrepov za omejitev širjenja epidemije. Ti so doslej delovali, tako da se začenja njihovo postopno sproščanje.

7. februar - V javnost je prišla informacija, da je na ladji za križarjenje, ki je bila zaradi izbruha novega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, tudi šest slovenskih državljanov.

19. februar - Pri dveh od šestih Slovencev, ki so jih izkrcali z ladje v Jokohami, so potrdili okužbo, zato sta morala v bolnišnico na Japonskem. To sta bila prva primera okužbe pri slovenskih državljanih. Ostali štirje so se vrnili v domovino, kjer so prestali 14-dnevno karanteno.

24. februar - Sekretariat sveta za nacionalno varnost je v razširjeni sestavi razpravljal o razmerah v zvezi z novim koronavirusom. Kot so sporočili po seji, so razmere pod nadzorom. Na Novogoriškem so zaradi bližine Italije in številnih gostov iz te države sprejeli prve ukrepe, po državi so marsikje že pošle zaščitne maske in razkužila.

27. februar - Vlada je obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Sprostila je blagovne rezerve, menila pa, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa.

29. februar - V domovino sta se vrnila še zadnja potnika z ladje za križarjenje, potem ko sta bila na testiranjih negativna. V Sloveniji še ni bilo potrjene okužbe, skupaj je bilo opravljenih 188 testiranj. So pa prve okužbe potrdili v obmejnih Gorici in Trstu v Italiji.

4. marec - V Sloveniji so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okuženi se je vrnil s potovanja po Maroku, nato pa zaradi poškodbe in slabega počutja obiskal osebnega zdravnika in ljubljansko urgenco. Iskanje vseh njegovih stikov, da bi zajezili okužbo, je bilo zaradi tega težavno.

5. marec - Potrdili so šest okužb. Prve tri osebe so skupaj potovale po Maroku, dva naj bi se okužila v Italiji. Po državi so začeli sprejemati previdnostne ukrepe, ministrstvo za delo je pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma.

6. marec - Prepovedali so vse obiske v bolnišnicah in v domovih za starejše. Med skupaj osmimi potrjenimi primeri okužbe so bili trije zaposleni v zdravstvu; dva iz UKC Maribor ter zdravnik iz ZD Metlika, ki je delal v tamkajšnjem domu starejših. Zunanje ministrstvo (MZZ) je državljanom priporočilo, da razmislijo o preložitvi nenujnih potovanj.

7. marec - Vlada je prepovedala javne prireditve v zaprtih prostorih, na katerih je več kot 500 ljudi. Med drugim je tako odpadel koncert Andree Bocellija v Stožicah. Epidemiološke službe so nadaljevale iskanje tesnih stikov okuženih.

8. marec - Število potrjenih okužb se je povzpelo na 16. Direktorica NIJZ Nina Pirnat je zatrdila, da Slovenija še zdaleč nima epidemije. Glede pozivov k zaprtju šol je poudarila, da bi bil to v tistem trenutku nesorazmeren ukrep.

9. marec - Svet za nacionalno varnost je odločil, da bodo športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 ljudi, brez gledalcev.

10. marec - Vlada je prepovedala zbiranje na javnih prireditvah v zaprtih prostorih za več kot sto ljudi ter pristajanje letal z ogroženih območij na letališčih v Sloveniji. MZZ je pozvalo slovenske državljane v Italiji, naj se vrnejo v domovino.

11. marec - Slovenija je na meji z Italijo začela izvajati nadzor; vstop iz Italije je dovolila le na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji. V zdravstvenih ustanovah po državi so prekinili izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

12. marec - Slovenija je razglasila epidemijo novega koronavirusa. Odpovedali so vsa športna tekmovanja. Mejo z Italijo so zaprli za tovorni promet ter za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet z nekaj izjemami.

13. marec - Slovenija je dobila novo vlado pod vodstvom Janeza Janše. Ta se je v predstavitvi osredotočil na ukrepe za omejitev širjenja epidemije. Vrata so zaprle kulturne ustanove po državi, tudi knjižnice. Število potrjenih okužb v državi je preseglo sto.

14. marec - Covid-19 je terjal prvo smrtno žrtev v Sloveniji. Umrl je starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev. MZZ je državljane pozvalo, naj preložijo vsa potovanja v tujino.

16. marec - Začela je veljati vrsta strogih ukrepov, da bi preprečili širjenje epidemije. Med glavnimi so zaprtje vseh vrtcev in šol ter nenujnih prodajaln in lokalov, prepovedan je javni prevoz potnikov, razen s taksiji. Šole so zato uvedle pouk na daljavo.

17. marec - O epidemiji je razpravljal svet za nacionalno varnost. Premier Janez Janša je po seji napovedal, da bo vlada stopnjevala omejevalne ukrepe. V Sloveniji je bilo potrjenih 275 okužb, vsaj en primer okužbe so potrdili v 76 občinah.

18. marec - Slovenija je zaprla 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško, na cestnih povezavah z Italijo so delovale le štiri kontrolne točke. Številna proizvodna podjetja so začasno ustavila delo, med drugim BSH Hišni aparati, Elan, Alpina, Magna, Sava Turizem, Revoz in Adria Mobil.

19. marec - Potem ko je v državi že hudo primanjkovalo mask, so po precejšnjih težavah z dobavo dostavili večjo pošiljko za pokritje najnujnejših potreb. Zapletlo se je s tremi milijoni mask, naročenih iz tujine, ki jih sploh ni bilo. Policija je ugotovila prevaro, ki jo preiskuje v sodelovanju s kolegi iz BiH.

20. marec - Veljati je začela prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. Vladni odlok določa nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn, bolnišnic in najbližje trgovine z živili. DZ je sprejel prvi paket interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu.

21. marec - MZZ je pomagalo pri vrnitvi v domovino več sto državljanom, tudi s humanitarnimi leti, s številnimi pa so navezali stike in jim pomagali z informacijami.

22. marec - Deseti dan po razglasitvi epidemije je covid-19 terjal drugo smrtno žrtev. Umrla je oskrbovanka doma upokojencev v Metliki. Okužbo so potrdili pri skupno 414 ljudeh.

23. marec - Zaradi kritičnega pomanjkanja zaščitne opreme so slovenska podjetja začela lastno proizvodnjo mask in druge opreme, začele so se tudi raziskave o možnosti izdelave respiratorjev.

25. marec - Umrla je peta žrtev covida-19, število potrjenih okuženih se povzpelo na 526. Med okuženimi je bilo 73 zdravstvenih delavcev.

26. marec - Potrdili so kar 70 dodatnih okužb. Skupaj je bilo v državi 684 okuženih, med njimi 83 stanovalcev in 23 zaposlenih v domovih za starejše. Vse bolj je postajalo jasno, da so slednji nevarno žarišče okužb. Najhuje je bilo v domu v Šmarju pri Jelšah, šmarska občina je po številu okužb zaostala le za Ljubljano.

28. marec - Število smrtnih žrtev covida-19 je preseglo deset; umrla še dva človeka, skupaj že 11.

30. marec - Veljati je začel odlok, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Med izjemami so prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nega družinskih članov. V bolnišnicah so zdravili 119 bolnikov s covidom-19, največ doslej.

2. april - DZ je potrdil "mega zakon" za pomoč prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo do konca maja, morda mesec dni dlje. Zakon zajema tudi širitev policijskih pooblastil, a brez najspornejših sprva predlaganih metod sledenja posameznikom. Veljati je začel 11. aprila.

3. april - Epidemija je prekinila ugodno gibanje brezposelnosti. Rast števila na novo registriranih brezposelnih se je marca hitro povečala, zaposlovanje se je upočasnilo. Na avtocestah pa je bilo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa občutno manj prometa.

4. april - Za covidom-19 je umrlo šest ljudi, največ doslej v enem dnevu. Število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 28.

5. april - Skupno število okuženih je skoraj natanko mesec dni po prvem potrjenem primeru preseglo tisočico. Zaznali so 24 dodatnih primerov, skupaj je bilo tako 1021 okužb. Skupno število smrtnih žrtev se je povzpelo na 30.

9. april - Vlada je podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa za lete v okviru EU do 27. aprila, za lete v ostale države ostaja prepoved do preklica.

10. april - Umrlo je še pet bolnikov; število umrlih v epidemiji je tako doseglo 50. Število hospitaliziranih se je prvič po 13 dneh spustilo pod 100, je pa bilo kar 37 bolnikov na intenzivnih oddelkih, največ doslej.

11. april - Ob znakih umirjanja epidemije so znova dovolili izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti. Bolnišnice so sicer v marcu opravile le 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino.

14. april - NIJZ je objavil, da je več kot 80 odstotkov doslej umrlih v Sloveniji starejših od 75 let, skoraj 60 odstotkov pa starejših od 85 let. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 61.

15. april - Vlada je izdala odlok, s katerim so pod določenimi pogoji od 18. aprila dovoljena vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. V občini bivališča pa bodo dovoljene nekatere športno-rekreacijske dejavnosti, npr. tek, kolesarjenje, tenis in golf.

16. april - Ob ugotovitvi stroke, da je epidemija pod nadzorom, je vlada sklenila, da se bodo lahko 20. aprila odprle trgovine z gradbenim materialom, z avtomobili in kolesi, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice. V državi so skupaj potrdili 1304 okužb in 66 smrtnih žrtev covida-19, v bolnišnicah se je zdravilo 95 ljudi, od tega 28 na intenzivnih oddelkih.