c S

Sindikati javnega sektorja protestno odpoklicali svoje članice komisije za razlago kolektivne pogodbe

15.04.2020 16:19 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Sindikati javnega sektorja so danes v znak protesta odpoklicali svoje članice iz komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor. Kot so pojasnili, predsednica komisije Nataša Belopavlovič kljub njihovim pozivom ni odstopila, njihovega zaupanja pa ne uživa več.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, in pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška so spomnili, da so k odstopu Belopavlovičeve pozvali zaradi razlage 39. člena kolektivne pogodbe za javni sektor, ki govori o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve. Menijo namreč, da je s to razlago "komisija z odločilnim glasom predsednice grobo presegla svoja pooblastila".

Omenjena razlaga je bila v Uradnem listu objavljena, še preden bi bil zapisnik seje komisije potrjen, kar je v nasprotju s poslovnikom o delu komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor, opozarjajo sindikati. Tako ocenjujejo, da predsednica "ne predstavlja več garanta, da bi komisija lahko nadaljevala svoje delo po načelih vestnosti in poštenja ter prepovedi povzročanja škode drugi strani, v konkretnem primeru sindikatom javnega sektorja in njihovim članom".

Ker o odstopu Belopavlovičeve niso bili obveščeni, so v znak protesta odpoklicali članice komisije za razlago kolektivne pogodbe, ki so jih v komisijo imenovali sindikati, in sicer Mojco Šumer, Tatjano Labernik in Stašo Curk Accetto. Ob tem so napovedali, da predstavniki sindikatov javnega sektorja do imenovanja nove predsednice pri delu komisije ne bodo sodelovali.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je prejšnji petek pojasnil, da razlaga določa, da so do dodatka upravičeni na primer medicinske sestre, policisti, zaposleni v upravi za zaščito in reševanje in negovalke v domovih za starejše občane. Napovedal je, da bodo dodatek tisti, ki ga sedaj niso prejeli, pa bi ga morali, dobili s poračunom. Kdor pa ga ne bo dobil, bo lahko zahteval presojo. Izrazil je upanje, da bodo s sindikati našli rešitev. Podpira pa, da vsakdo, tudi sindikat svojo pravico uveljavlja na sodišču, je dodal.