c S
Mariborsko zdravnico "obsodilo" tudi vrhovno sodišče 15.04.2020 09:13 Vrhovno sodišče ni našlo razloga za razveljavitev pravnomočne sodbe upokojeni mariborski pediatrinji Olgi Krajnc, ki je bila pred tremi leti zaradi smrti 16-mesečne deklice obsojena na deset mesecev zapora. Obramba je mariborskemu sodišču očitala niz kršitev, ki pa jih vrhovni sodniki niso pripoznali.

Primer se nanaša na smrt 16-mesečne deklice, ki je na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor umrla pred enajstimi leti. Obramba Krajnčeve je v zahtevi za varstvo zakonitosti zatrjevala, da upokojeni zdravnici ni mogoče pripisati odgovornosti za to, da se je dekličino zdravljenje izteklo v smrt.

Kot danes piše Večer, vrhovni sodniki v nizu očitanih kršitev niso našli niti enega razloga za razveljavitev pravnomočne sodbe, kaj šele, da bi obsodilno sodbo spremenili v oprostilno. "Sodišči prve in druge stopnje sta napravili razumne in prepričljive zaključke, da je obsojenka očitano dejanje storila s krivdno obliko zavestne malomarnosti," je odločil senat vrhovnega sodišča.

Tožilstvo po poročanju Večera ne bo nasprotovalo temu, da bi obsojena kazen namesto v zaporu odslužila z delom v splošno korist.

Krajnčeva je bila 29. marca 2009, ko sta starša 16-mesečno deklico pripeljala na mariborsko pediatrično kliniko, dežurna zdravnica. Deklica je ob prihodu v bolnišnico kazala simptome rotavirusa in je prejela terapijo, ki ji jo je predpisala omenjena zdravnica. Nekaj ur kasneje je dekličina mati opazila, da otrok težko diha. Na pomoč je poklicala medicinske sestre, ki so deklico odnesle v oddelek intenzivne nege. S pomočjo aparatov je deklica tam znova zadihala, tri dni kasneje pa umrla.

Krajnčeva je očitke tožilstva odločno zanikala. V svojem zagovoru je poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet.

Ljubljana, 15. aprila (STA)