c S

O dodatku za nevarno delo vodstvo posamezne organizacije

10.04.2020 18:37 Do dodatka za delo v rizičnih razmerah bodo po Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS) po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika upravičeni tisti, ki res delajo v nevarnih razmerah, kar bo določil delodajalec oz. predstojnik organizacije. Ta bo lahko določil tudi dodatek za nadpovprečno izpostavljenost, je dodal.

"Delodajalec oz. vodstvo posamezne organizacije ali predstojnik je edini, ki ve, kaj je počel posamezni javni uslužbenec. On bo moral prevzeti odgovornost za določanje, kdo dobi dodatek za delo v rizičnih razmerah in za koliko ur dela v nevarnih pogojih ga dobi," je bil jasen na današnji novinarski konferenci. Tudi za potapljača se šteje nevarno delo, ko se potaplja, in ne, ko na obali pripravlja opremo, je dodal.

Kolektivna pogodba za javni sektor je ta dodatek in pristojnost o njegovem določanju opredeljevala že sedaj. Ker pa razlaga za primer epidemije novega koronavirusa ni bila povsem jasna, je komisija za razlago te pogodbe na vprašanje vlade in dveh sindikatov sprejela razlago, da so do dodatka opravičeni tisti, ki pri delu ogrožajo svoje zdravje ali življenje. Delo v teh pogojih in čas določil delodajalec, je zapisala komisija.

Razlaga komisije, ki je objavljena v današnjem Uradnem listu, je močno razburila Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije in pogajalsko skupino reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki zahtevata odstop predsednice komisije Nataše Belopavlovič. A minister je danes spomnil, da komisija deluje od leta 2008 ter da so v njej tako predstavniki vlade kot sindikatov.

"Mi bi spoštovali vsako razlago komisije," je zatrdil. Razlaga določa, da so do dodatka upravičeni na primer medicinske sestre, policisti, zaposleni v upravi za zaščito in reševanje in negovalke v domovih za starejše občane, je naštel. Ministrstvo bo o razlagi obvestilo vse predstojnike, ki bodo morali delovati v skladu z zakonom in razlago, je dejal.

Najbolj pomembno je po njegovem mnenju to, da razlago imamo. "Večina delodajalcev je namreč čakala na to odločitev," je pojasnil. Kot je zatrdil, bodo dodatek tisti, ki ga sedaj niso prejeli, pa bi ga morali, dobili s poračunom. Kdor pa ga ne bo dobil, bo lahko zahteval presojo, je opisal. Izrazil je upanje, da bodo s sindikati našli rešitev. Podpira pa, da vsakdo, tudi sindikat svojo pravico uveljavlja na sodišču, je dodal.

"Ključno je razlikovanje, kdo si dodatek res zasluži. Pomembno pa je tudi to, da bodo lahko predstojniki nagradili tudi tiste, ki tega dodatka po kolektivni pogodbi ne morejo prejeti, a so zaradi epidemije nadpovprečno izpostavljeni in prekomerno obremenjeni," je poudaril. Kot je pojasnil, bo to možno v skladu z vladnimi ukrepi, uveljavljeni v soboto in po katerih bo ta denar zagotovljen neposredno iz proračuna.

Predstojnik bo tako po njegovih besedah lahko določil dva dodatka. "Omejitev je le ta, da vsota obeh ne bo smela presegali 100 odstotkov osnovne plače," je spomnil. Ob tem je obljubil, da bodo naredili vse, da pride do izplačila čim prej. Nadzor nad plačili pa izvajajo inšpektorata za delo in za javni sektor, pa tudi računsko sodišče.

Ocen, koliko denarja bo šlo za izplačila obeh dodatkov, na ministrstvu nimajo. "Če bi imeli ocene za prvi dodatek, bi prejudicirali delo predstojnikov, takšni izračuni niso in ne morejo biti na voljo. Glede drugega dodatka pa nekaj kalkulacij imamo, a o številki ne morem govoriti. Ko bodo posamezni meseci končani in bodo podatki zbrani, bomo to vedeli," je sklenil Koritnik.

Ljubljana, 10. aprila (STA)