c S
Sodišče EU od Poljske zahteva začasno ukinitev disciplinskega senata za sodnike 08.04.2020 18:34 Sodišče EU v Luksemburgu je danes odredilo Poljski, da mora takoj prekiniti delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, dokler ne bo razsodilo, ali je senat v skladu z evropsko zakonodajo v zadostni meri neodvisen. S tem je ugodilo zahtevi Evropske komisije. Varšava se namerava glede odločitve obrniti na ustavno sodišče.

Disciplinski senat poljskega vrhovnega sodišča je pod prevelikim političnim vplivom ter lahko preiskuje in kaznuje navadne sodnike zaradi njihovih sodb, opozarja Sodišče EU. Člane disciplinskega senata namreč izbira sodno telo, ki ga imenuje parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Varšava je že obsodila začasno odredbo Sodišča EU. "Sodišče EU ni pristojno za oceno, kaj šele suspenz ustavnih organov držav članic. Današnja odločitev je dejanje uzurpacije, ki pomeni vmešavanje v suverenost Poljske," je tvitnil namestnik poljskega ministra za pravosodje Sebastian Kaleta.

Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je napovedal, da bo vlada poljsko ustavno sodišče vprašala, če ima Sodišče EU sploh pravico sprejemati odločitve o tovrstnih začasnih ukrepih. Pravosodne reforme so v izključni pristojnosti držav članic, je še dejal in dodal, da bodo sicer današnjo odločitev najprej preučili in nato nanjo odgovorili.

Evropska komisija je na Sodišču EU že oktobra lani vložila tožbo zaradi novih disciplinskih ukrepov za poljske sodnike, ki po mnenju Bruslja ogrožajo njihovo neodvisnost.

Sodišče EU je nato poljskemu vrhovnemu sodišču naložilo, da mora presoditi, ali je novi disciplinski senat dovolj neodvisen. Vrhovno sodišče je presodilo, da ne, kljub temu pa disciplinski senat nadaljuje z delom. Poljsko pravosodno ministrstvo pa spodbija razsodbo vrhovnega sodišča.

Evropska komisija je nato 24. januarja letos opozorila, da razmere pomenijo tveganje, da bo poljskim sodnikom povzročena nepopravljiva škoda. Zato je Sodišču EU (ECJ) podala zahtevo, da z začasno odredbo ustavi delo disciplinskega senata na vrhovnem sodišču.

Sodišče EU je danes ugodilo zahtevi komisije, saj ugotavlja, da skrbi glede neodvisnosti sodnikov niso neutemeljene in da obstaja tveganje povzročitve "resne škode pravnemu redu EU". Če začasne odredbe Varšava ne bo spoštovala, ji grozi kazen, poroča dpa.

Poljski predstavniki, ki disciplinski senat zagovarjajo, tudi vztrajajo pri neodvisnosti članic EU pri organizaciji svojega sodstva. ECJ ta argument zavrača, saj morajo članice upoštevati obveznosti, ki izhajajo iz evropske zakonodaje, kot je neodvisnost sodstva.

Najvišje sodišče EU mora sicer še razsoditi, ali disciplinski senat ni neodvisen in nepristranski.

Odnosi med Brusljem in Varšavo so zaradi spoštovanja načel pravne države že nekaj let napeti. Poljska vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) namreč od prihoda na oblast leta 2015 uvaja sporne pravosodne reforme.

Konec leta 2018 je sicer začasna odredba Sodišča EU omogočila vrnitev na delo več poljskim vrhovnim sodnikom, ki so bili v okviru druge reforme prisiljeni v upokojitev.

Poljska medtem nadaljuje s krepitvijo pritiskov na sodnike in tožilce. Sodnikom tako v okviru disciplinskega postopka grozi nazadovanje ali odpoved delovnega razmerja, če postavijo pod vprašaj zakonitost imenovanj sodnikov, če so politično dejavni ali "ovirajo delovanje sodstva". Pravni strokovnjaki na Poljskem in v tujini so uvedbo disciplinskega senata kritizirali, na Poljskem so potekali protesti.

Luxembourg/Varšava, 08. aprila (STA)