c S

Bruselj za podaljšanje omejitve vstopa na zunanji meji EU do 15. maja

08.04.2020 18:21 Bruselj, 08. aprila (STA) - Evropska komisija je danes pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. maja. Število okuženih in smrtnih žrtev se še povečuje tako v EU kot zunaj nje, tudi v državah, od koder vsako leto milijoni potujejo v unijo, zato je podaljšanje nujno za zmanjšanje tveganja širjenja bolezni, so utemeljili.

Podaljšanje mora biti usklajeno, saj je ukrepanje na zunanji meji učinkovito le, če ga izvajajo vse države enotno in usklajeno, so izpostavili v komisiji.

"Čeprav vidimo spodbudne prve rezultate, je podaljšanje omejitev potovanj potrebno za nadaljnje zmanjšanje tveganj širjenja bolezni. Ne smemo še odpreti vrat, saj še poskušamo zavarovati hišo," je poudaril podpredsednik komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je opozorila, da je za delovanje enotnega trga ter za pretok bistvenih proizvodov, kot so hrana, zdravila in zaščitna oprema, potrebno tudi usklajeno delovanje na notranjih mejah.

Omejitev so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni. Izjema so državljani EU, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Od začetka izvajanja omejitev potovanj letalskega potniškega prometa skoraj ni več. Preostali leti so omejeni v glavnem na tovorni transport in repatriacije. Podobni so trendi v železniškem, avtobusnem in ladijskem potniškem prometu, izpostavljajo v komisiji.

Usklajeno ukrepanje na zunanjih mejah je po navedbah Evropske komisije ključen del usklajene strategije EU za postopno odpravljanje kriznih ukrepov, sprejetih v pandemiji.

Komisija je sicer danes objavila tudi smernice za repatriacijo potnikov na ladjah za križarjenje in posadk ladij.