c S

Bruselj po preložitvi izhodnega načrta: Čas sprejetja je "zapleteno vprašanje"

08.04.2020 17:05 Bruselj, 08. aprila (STA) - V Evropski komisiji so danes izpostavili nekaj usmeritev, ki jih je treba upoštevati pri postopnem odpravljanju kriznih ukrepov za omejitev novega koronavirusa, a sprejetje izhodnega načrta so preložili "na bližnjo prihodnost". Časovni vidik sprejetja je res zapleteno vprašanje, saj so članice v različnih fazah boja proti pandemiji, so pojasnili.

Da bo postopno odpravljanje omejevalnih ukrepov uspešno, je treba upoštevati različno hitrost širjenja virusa, zdravstvene zmogljivosti, zmožnosti spremljanja zdravstvenega položaja, povezavo med omejevalnimi ukrepi in delovanjem enotnega trga ter potrebo po medsebojnem obveščanju in usklajevanju, je izpostavil glavni govorec komisije Eric Mamer.

Še zlasti je izpostavil nujnost vnaprejšnjega obveščanja o rahljanju ukrepov in usklajevanja med članicami, saj da so izkušnje ob uvajanju nacionalnih kriznih ukrepov pokazale, da imajo ti velik vpliv na pretok blaga, gibanje obmejnih delavcev ter vrsto drugih vidikov, ključnih za delovanje družb in gospodarstev.

To so ključna sporočila iz Bruslja na podlagi današnje razprave kolegija komisije o načrtu rahljanja omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta bo vključeval priporočila članicam EU, ki naj bi zagotovila usklajeno ravnanje in tako preprečila spodkopavanje učinkov sprejetih ukrepov.

A sprejetje tega načrta, ki je bilo predvideno za danes, je komisija preložila, tako da podrobnosti za zdaj niso znane. Nameravajo ga sprejeti "v bližnji prihodnosti", je pojasnil Mamer. Ob tem je izpostavil, da gre za priporočila komisije in da članice same odločijo, kateri ukrepi so primerni.

Nekatere članice, na primer Avstrija in Danska, že pripravljajo izhodne strategije, zato so skupne smernice nujne. A po drugi strani naj bi Italija in Španija, ki ju je pandemija najbolj prizadela in ki danes podaljšujeta omejevalne ukrepe, nasprotovali sprejetju skupnega načrta že zdaj.

"Časovni vidik sprejetja je res zapleteno vprašanje, ker so članice v različnih fazah boja proti pandemiji," je poudaril Mamer. Načrt so nameravali sprejeti danes, a so se po stikih s članicami odločili, da je za sprejetje potrebnega več časa, je pojasnil. Želijo namreč, da igra konstruktivno vlogo.

K pripravi usklajene izhodne strategije so konec marca pozvali voditelji članic unije. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je tedaj opozorila, da je nujno uskladiti ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb, zlasti glede omejevanja družbenih stikov, saj sicer tvegamo spodkopavanje učinkov sprejetih izrednih ukrepov.

Že pred tem je pomembnost opredelitve skupnih meril za postopno odpravljanje ukrepov za omejevanje družbenih stikov izpostavila evropska skupina strokovnjakov za svetovanje o koronavirusu, ki jo je vzpostavila komisija. Strokovnjaki so pozvali k usmeritvam EU in poudarili, da je pri pripravi teh meril pomembno upoštevati različne stopnje epidemije v članicah EU.

Slovenski premier Janez Janša je v torek dejal, da se bodo lahko ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka. Med drugim preučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.