c S

Finančni ministri EU še brez dogovora, nadaljujejo v četrtek

08.04.2020 13:08 Bruselj, 08. aprila (STA) - Finančni ministri EU kljub maratonskemu videokonferenčnemu zasedanju še niso uspeli preseči globokih nesoglasij glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Glavni razlog so razhajanja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz ESM in vprašanja skupnega zadolževanja. Nadaljevali bodo v četrtek ob 17. uri.

"Novinarsko konferenco po evroskupini, načrtovano ob 10. uri, moramo odpovedati, saj je bilo zasedanje prekinjeno in se bo nadaljevalo v četrtek. Podrobnosti bomo sporočili pozneje," je zjutraj tvitnil tiskovni predstavnik šefa evroskupine Luis Rego.

Šef evroskupine Mario Centeno je nato prav tako po Twitterju sporočil, da so po 16 urah razprave "prišli blizu dogovoru", a da "še niso tam". Njegov cilj ostaja močna varnostna mreža EU za zaščito delavcev, podjetij in držav ter zaveza k znatnemu načrtu okrevanja.

Evropski komisar za gospodarstvo, Italijan Paolo Gentiloni pa je v svojem tvitu pozval k odgovornosti, ki da je v takšni krizi potrebna, in dodal, da je jutri nov dan.

Sestanek se je v torek že začel z enourno zamudo, ob 16. uri. Nato so ga po nekaj urah prekinili in napovedali nadaljevanje ob 21. uri, ki so ga nato večkrat preložili. Neuradne napovedi, da bo zasedanje trajalo do jutra, so se uresničile, dogovora pa še vedno ni.

Glavni razlog za to naj bi bilo nesoglasje med Nizozemsko in Italijo glede pogojevanja pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM ter glede vprašanja skupnega zadolževanja.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je po prekinitvi zasedanja v tvitu zapisal, da Nizozemska evrskim obveznicam nasprotuje, ker povečujejo tveganja v Evropi. Trdi tudi, da to stališče podpira večina članic območja evra.

Prav tako je Hoekstra pojasnil, da je v zdravstveni krizi treba narediti izjemo in omogočiti brezpogojno uporabo ESM za pokritje zdravstvenih stroškov, a da je za dolgoročno podporo gospodarstvu uporabo ESM smiselno povezati z nekaterimi gospodarskimi pogoji.

Da Evropa v teh težkih urah mora tesno sodelovati, pa je izpostavil nemški finančni minister Olaf Scholz. Skupaj s francoskim kolegom Brunom Le Mairom pozivata vse evrske države, naj ne zavračajo reševanja teh težkih finančnih vprašanj in naj prispevajo k dobremu kompromisu za vse državljane, je tvitnil.

Le Maire je bil sicer po maratonskem zasedanju oster. "Medtem ko preštevamo na stotine in na tisoče mrtvih, se finančni ministri igrajo z besedami in pridevniki," je dejal ter opozoril, da je to "sramotno" za finančne ministre, evroskupino in Evropo.

Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna pa je sporočil, da so bili na maratonskem zasedanju blizu konsenzu in da bi bili trije stebri v vrednosti 500 milijard evrov - pomoč iz ESM, jamstva EIB in pobuda v pomoč delavcem Sure - doslej največja finančna podpora. Ključno se mu zdi tudi ukrepanje glede sklada za okrevanje v pomoč gospodarstvu z inovativnimi finančnimi instrumenti.

Voditelji članic unije so dali evroskupini dva tedna časa za pripravo predlogov, ki jih morajo sicer potrditi še sami. Ta rok se izteče v četrtek. Od rezultata tokratnega zasedanja je odvisno, kdaj bo naslednji vrh. Neuradno se omenja, da bo ta verjetno po veliki noči.

Analitik Janis Emmanouilidis iz bruseljskega think tanka European Policy Centre (EPC) meni, da ni presenečenje, da evroskupini še ni uspelo doseči kompromisa, saj gre za odločitve, ki so politično zelo občutljive. Ocenjuje, da bo dogovor verjetno dosežen, ker je sicer v gospodarskem in političnem smislu preveč na kocki.