c S

Bruselj sprostil sredstva za zagotavljanje likvidnosti malih podjetij

06.04.2020 15:20 Bruselj, 06. aprila (STA) - Evropska komisija bo prek Evropskega investicijskega sklada (EIF) malim in srednjim podjetjem v prihodnjih mesecih zagotovila osem milijard evrov dodatne likvidnosti, ki jim bo pomagala prebroditi krizo zaradi izbruha novega koronavirusa. S posebnimi garancijami naj bi banke in drugi posojilodajalci zagotovili likvidnost najmanj 100.000 podjetjem.

Evropska komisija je sprostila milijardo evrov iz EIF. Ta sredstva bodo bankam in drugim finančnim institucijam omogočila likvidnostno financiranje podjetij v višini osem milijard evrov.

S tem komisija izpolnjuje zavezo, dano 13. marca ob predstavitvi ukrepov za blažitev gospodarskih posledic koronavirusne krize. Takrat je napovedala, da bodo prva likvidnostna sredstva za mala in srednja podjetja na voljo že aprila.

"Denar bo stekel že ta mesec, skozi lokalne banke in posojilodajalce, namenjen bo pa tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela," je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Podjetja lahko za dodatno likvidnost neposredno zaprosijo lokalne banke in posojilodajalce. Iz Slovenije bo v shemi sodelovalo 23 bank in drugih institucij.