c S

Omerzu razrešen s funkcije predsednika delovnega sodišča

04.04.2020 18:06 Sodni svet je sodnika Stanka Omerzuja z desetimi glasovi za in nobenim proti razrešil s funkcije predsednika mariborskega delovnega sodišča. Sklep o razrešitvi je sodni svet sprejel, ker je ugotovil, da Omerzu svoje funkcije ni opravljal pravilno in zakonito, so pojasnili v Sodnem svetu.

Razrešitev bo veljavna, ko bo odločitev o tem pravnomočna. Omerzuju sklepa še niso vročili, ko mu ga bodo, ga ima možnost v roku 30 dni izpodbijati s tožbo v upravnem sporu pred vrhovnim sodiščem. Stališče sodnega sveta je, da rok za morebitno vložitev tožbe Omerzuju prične teči z vročitvijo sklepa, saj je primer v skladu z zakonom o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja novega koronavirusa nujne narave, zato vsi roki tečejo tudi v času trajanja epidemije in nujnih ukrepov v zvezi s tem, je za časnik pojasnila generalna sekretarka sodnega sveta Maja Rozman.

Zaradi spornih manevrov, ki si jih je privoščil med potekom kazenskih postopkov, je disciplinska tožilka pri sodnem svetu razrešitev Omerzuja predlagala že zdavnaj, vendar pri disciplinski komisiji z zahtevo ni uspela, spominja časnik Večer.

Razlog, da je sodni svet po uradni dolžnosti proti predsedniku mariborskega delovnega sodišča ponovno sprožil postopek za razrešitev, je bilo lansko razkritje, da je Omerzu že marca 2018, dva dni potem, ko ga je znanka razbremenjevala med pričanjem v kazenskem postopku, njeni hčeri uredil zaposlitev na delovnem sodišču.

Obdolženega sodnika je s tem podatkom soočila tudi sodnica Karmen Krajnc, ki mu je sodila zaradi zalezovanja nekdanje intimne prijateljice iz Slovenske Bistrice. Omerzu je zanikal, da je imel kar koli z zaposlitvijo znankine hčere. Zatrjeval je, da sploh ne ve, kdo je leta 2018 kandidiral za delovno mesto administratorke, in da v razpisnem postopku ni sodeloval v nobeni fazi, pač pa je o vsem odločala direktorica sodišča, ki je tudi podpisala pogodbo o zaposlitvi.

Sodnica Krajnčeva je zadevo preverila in direktorico delovnega sodišča septembra lani povabila k pričanju. Ta je svojega šefa postavila na laž. Pravnica je pričala, da je Omerzu postavil razpisne pogoje, izbral kandidatke, jih testiral v veščini strojepisja, jim sam narekoval besedilo med preizkusom tipkanja in s tremi kandidatkami opravil tudi razgovor.

"Predsednik mi je pisno odredil, da moram do 22. marca 2018 pripraviti pogodbo o zaposlitvi," je povedala direktorica, ki je o zaposlitvi spisala tudi uradni zaznamek. Na sodišče je tako prinesla fotokopijo dokumenta skupaj s pritrjenim listkom, ki ga je ročno napisal Omerzu in pripisal telefonsko številko kandidatke, s katero naj se podpiše pogodba o zaposlitvi.

Mediji so poročali o njenem pričanju, sodni svet pa je Omerzuja ob razkritju, da je vplival na to, koga naj se zaposli, vzel znova pod drobnogled in ugotovil, da je samostojno izpeljal ključno fazo postopka izbire.