c S

Vlada zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin

29.03.2020 20:50 Ljubljana, 29. marca (STA) - Vlada je zaradi epidemije novega koronavirusa zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Lastniki nepremičnin tako aprila še ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Nove vrednosti nepremičnin bodo v evidenci javno razvidne s 1. januarjem 2021.

Množično vrednotenje nepremičnin bi moralo biti končano konec marca, aprila pa naj bi lastniki prejeli obvestila o novih vrednostih. To se zaradi epidemije koronavirusa, ki je zarezala tudi na področje nepremičnin, zdaj zamika.

Zamik rokov na področju množičnega vrednotenja predvideva predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19, ki ga je vlada sprejela ponoči. "Lastniki zaradi spremenjenih tržnih razmer ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Prejem tega obvestila se prestavlja," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister za finance Andrej Šircelj.

Kot izhaja iz zakonskega predloga, se bodo po novem podatki iz evidence vrednotenja začeli javno izkazovati na dan 1. januar 2021. Lastniki nepremičnin bodo zbirno potrdilo o vrednosti svojih nepremičnin prejeli najkasneje v osmih dneh po začetku javnega izkazovanja podatkov v evidenci, po 1. januarju prihodnje leto pa bodo lahko tudi stekli postopki za uveljavljenje posebnih okoliščin pri vrednotenju posamezne nepremičnine.

Za potrebe uveljavljanja pravic iz javnih sredstev se zamik uporabe novih vrednosti medtem podaljšuje do 30. junija 2021, do takrat pa se kot podatek o posplošeni vrednosti nepremičnine upošteva tisti, ki je bil določen 26. marca letos, so dodatno pojasnili na finančnem ministrstvu.