c S

Predlog za aktivacijo 37.a člena bo dopolnjen s pripombami, v DZ je lahko prihodnji teden

27.03.2020 18:59 Ljubljana, 27. marca (STA) - Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ.

Z vsemi poslanskimi skupinami so se po besedah notranjega ministra dogovorili, da predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi dopolnijo in v najkrajšem času - računa že danes ali čez vikend - pošljejo vsem poslanskimi skupinam. V največji meri bodo upoštevali njihove pripombe. Hojs tako verjame, da lahko prihodnji teden dobijo podporo 60 poslancev za aktivacijo tega člena.

Nekatere opozicijske poslanske skupine tej možnosti niso zaprle vrat. V primeru, da podporo odrečejo, tega člena pač ne bodo aktivirali. "O tem se bomo lahko pogovarjali kasneje, ob čemer bo seveda tudi slovenska javnost ocenila, če bi prišlo do kakšnih eskalacij v smislu povečanega vdora migrantov ali da bi obolelo veliko število policistov, kdo je v bistvu takemu predlogu nasprotoval," je v izjavi novinarjem po današnjem pogovoru s poslanci LMŠ dejal Hojs.

A trenutno, kot je poudaril, ne želi napenjati loka v smislu tega, kdo bo za kaj kriv. Po njegovih ocenah je bila konstruktivnost vseh parlamentarnih strank opozicije izjemno velika. "Vesel sem za konstruktivne pripombe in verjamem, da lahko to konstruktivnost, ki so jo izkazali na pogovorih, prelevimo v primeren predlog, ki bo prejel podporo," je poudaril.

Med pripombami oz. predlogi strank je izpostavil, da bodo v predlaganem sklepu striktno omejili pas, na katerem bodo vojaki sodelovali s policijskimi pooblastili. Hojs govori o določitvi kilometrov severno od južne meje. To bodo po njegovih navedbah detajlno razporedili po posameznih policijskih postajah, da se bo točno vedelo, v območju katere policijske postaje to lahko izvajajo.

Hojs je prejel tudi mnenje generalnega državnega tožilca Draga Škete glede tega vprašanja. Kot je popoldne zapisal na Twitterju, bi aktivacija 37.a člena zakona o obrambi po oceni Škete "bistveno pripomogla k obvladovanju nelegalnih prehodov, zmanjšanju števila kaznivih dejanj in večji javni varnosti. Meni tudi, da v trenutnih razmerah aktivacija tega člena nikakor ni ustavno sporna".

Med ključnimi pripombami poslancev na račun aktivacije izrednih pooblastil vojski je tudi to, da se že v sklepu o aktivaciji razčisti, kdo je prekrškovni organ v primeru pripomb na delo vojakov in kako vojaki to delo izvajajo. Hojs je jasen, da bo tako prekrškovne postopke kot samo poveljevanje vseh pristojnosti, ki jih bodo vojaki imeli na meji, vodila policija.

Upa tudi, da so danes razblinili dileme opozicijskih strank, da je za ta ukrep še prezgodaj. Ob tem je spomnil na dogajanje v Italiji, tamkajšnji začetek epidemije koronavirusa in prvo večje število okužb ter smrtnih žrtev. "Ta perioda je v Sloveniji veliko krajša," je opozoril in spomnil, da je v Sloveniji že devet smrtnih žrtev in čez 600 okuženih. "Mislim, da tega časa ni," ugotavlja.

Po njegovem mnenju je prav, da se v dneh, ko še obstaja relativno mirno okolje, dogovorijo glede aktivacije omenjenega člena, ga vložijo v DZ in speljejo demokratični postopek. "Da tega ne delamo v neki ihti, ko bodo morda oz. kot se nakazuje, zadeve lahko le še slabše," je dodal.

Pojasnil je še, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi zaradi odgovornosti do državljanov v vsakem primeru poslal na glasovanje v DZ.