c S

Predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen

25.03.2020 17:37 Ljubljana, 25. marca (STA) - Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna.

Vlada si namreč želi, da tudi poslanske skupine prispevajo ideje in razmišljanja o podelitvi izrednih pooblastil vojski, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister Hojs.

Povedal je, da je s poslanskima skupinama SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, že opravil pogovora. Danes se bo sestal še s poslansko skupino Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov. S preostalimi se bo sestal v četrtek in petek. Zadnji sestanek ima s poslansko skupino SD, srečanje je predvideno za petek ob 12. uri.

Po pogovorih se bodo odločili, ali bodo aktivacijo 37.a člena predlagali. "Skoraj prepričan sem, da bomo predlog podali," je dejal Hojs. Meni, da bodo s tem dali poslancem še eno priložnost, da v vmesnem času znova premislijo.

V poslanskih skupinah so sicer izražali predvsem pomisleke o smotrnosti takšnega ukrepa in pomisleke o delovanju vojske v slovenskih mestih. A je minister danes ponovno pojasnil, da vojska ne bi patruljirala na cestah slovenskih mest, ampak bi delovala na južni meji.

Po dogovoru z v. d. generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem so namreč policiste razdelili v t. i. tretjinske slote. Tretjini policistov so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. S tem želijo preprečiti širjenje virusa med policisti. Če bo del policistov zbolel, pa jih lahko tudi nadomestijo z zdravimi. Pri nadomeščanju policistov, tako pravi Hojs, pa bi uporabili pomoč vojske.

Ukrepe so sprejeli v dogovoru s policisti, delodajalec po zakonu ne more odrediti prisilnega koriščenja dopusta. Vsi ukrepi, tako koriščenje dopusta kot čakanje na domu in delo na domu, se izvajajo sporazumno. Za razumevanje se je minister zahvalil tudi policijskima sindikatoma. "Pričakujem, da bodo v teh kriznih trenutkih mnogi, tudi sindikalisti, dojeli, da v tem trenutku ne napenjamo loka, ampak poskušamo zajeziti to epidemijo v največji možni meri," je opozoril.

Širjenja virusa pa med policisti sicer preprečujejo tudi z zmanjšanimi aktivnostmi na delovnem mestu. Tako na primer v patruljnem vozilu nista več dva policista, ampak vsak policist uporablja svoje vozilo. "S tem se zmanjša možnost prenosa okužbe, po drugi strani pa s patruljiranjem, z večjim številom policijskih avtomobilov, demonstrativno pokažemo, da stvari nadzorujemo," je povedal minister.

Vlada pa je v torek zvečer sprejela ukrep, da se na nekdanjih mejnih prehodih z Avstrijo vzpostavi kontrolne točke. Podobne kontrolne točke ima Slovenija že vzpostavljene na meji z Italijo.

Kot je izpostavil Hojs, si Slovenija ne želi postati "žep" za tujce. V zadnjih dneh je namreč v Ljubljani obstalo več tujcev, predvsem državljanov Srbije, ki se niso mogli vrniti v domovino. Po diplomatski rešitvi jih bodo danes in v četrtek v Srbijo prepeljali v dveh konvojih.

"Omejili smo možnost vstopa tistim, ki ne bo mogli nadaljevati poti iz Slovenije v domovino. Govorimo o državljanih jugovzhodne Evrope, Srbih, Bolgarih in Romunih. Slovenija ne more postati žep," je dejal.