c S

Odbor Evropskega parlamenta zaskrbljen zaradi namere madžarske vlade o širitvi izrednih ukrepov

25.03.2020 10:57 Budimpešta, 25. marca (STA) - Vsak izredni ukrep, ki ga madžarska vlada sprejema v boju proti pandemiji novega koronavirusa, mora spoštovati temeljne svoboščine, pravno državo in demokratična načela, poudarja odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine. Pri tem izraža zaskrbljenost zaradi namere madžarske vlade o širitvi ukrepov v okviru podaljšanja izrednih razmer.

"Zavedamo se, da morajo države članice v teh težkih časih sprejemati ukrepe za zaščito državljanov in javnega zdravja, vendar pa morajo ti ukrepi vedno zagotavljati zaščito temeljnih svoboščin, pravne države in demokratičnih načel," je poudaril predsednik odbora španski evroposlanec Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D).

Pri tem je izrazil zaskrbljenost zaradi namere madžarskega parlamenta o glasovanju o razširitvi odloka o izrednih razmerah in s tem povezanimi spremembami kazenskega zakonika, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Odbor poudarja, da bi morala Evropska komisija oceniti, ali so predlagani ukrepi skladni s temeljnimi vrednotami Evropske unije. Komisijo, kot so sporočili, poziva tudi, da članice opomni na njihovo odgovornost za zaščito in spoštovanje skupnih evropskih vrednot.

Vse države članice so odgovorne za spoštovanje in zaščito temeljnih svoboščin, pravne države in demokratičnih načel tudi v težkih časih, še poudarja odbor.

Madžarska vlada je v ponedeljek v parlament vložila predlog zakona o podaljšanju izrednih razmer zaradi koronavirusa, ki se sicer iztečejo v četrtek, za nedoločen čas. V skladu s predlogom bi lahko vlada premierja Victorja Orbana odločala z odloki in ne bi potrebovala potrditve parlamenta.

Razprava o predlogu, ki je deležen kritik v madžarski opoziciji, je bila v madžarskem parlamentu sprva predvidena v ponedeljek, vendar pa za to ni bilo zadostne, 80-odstotne podpore poslancev. Parlament je o predlogu, ki naj bi Orbanu podelil polna pooblastila za boj proti koronavirusu, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razpravljal v torek.

Zakon, ki naj bi ga parlament sprejel v začetku prihodnjega tedna, med drugim določa, da bi lahko Orban vladal z odlokom brez časovnih omejitev. Obstoječi zakoni ga ne bi zavezovali in bi lahko sprejel "druge izredne ukrepe", poroča dpa.

Evropska komisija, ki ni želela komentirati samega predloga zakonodaje, je v ponedeljek opozorila, da morajo biti izredne razmere časovno omejene. Pred sprejetem tovrstne zakonodaje je v ponedeljek posvarila tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.